Hajók óceánokból való eltávolításával oldanák meg a tengervízszint emelkedésének problematikáját

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 17. - 06:09

Az egyik republikánus képviselő egészen bizarr ötlettel állt elő, nemrégiben ugyanis belengette, azzal könnyedén elejét lehetne venni a globális felmelegedés nyomán fellépő tengervízszint-emelkedésnek, ha visszavonultatnák a hajókat.

Scott Pio amerikai képviselő tanúbizonyságot tett arról, hogy az emberi tájékozatlanság határtalan, a politikus ugyanis költői kérdésként felvetette, mi lenne, ha egyszerűen kivennénk az összes hajót az óceánból, ezáltal pedig örökre megoldanánk a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémákat – írta a Futurism magazin.

Nem tudni, Pio valójában viccelt-e, vagy komolyan vette önmagát – ha utóbbiról van szó, akkor nem ártana elmélyednie abban a szakirodalomban, amit klímakutatók az elmúlt évtizedek során felállítottak, és amely tanulmányokban arra figyelmeztetnek, az évszázad végére víz alá kerülhetnek a nagyvárosok.

Kutatók precíz kalkulációkkal kiszámolták, ha valóban kiszednénk az összes hajót és tankert az óceánokból, akkor mindössze hat mikronnal csökkenne világszerte a tenger átlagos vízszintje, ami körülbelül annyira vastag rétegnek számít csupán, mint egy finom pókháló.

Egyetlen eszköz a folyamat megállítására a prevenció és a károsgáz-emisszió csökkentése, erre azonban vajmi kevés esély mutatkozik, hiszen a nagyhatalmak továbbra sem hajlandóak tenni az ügy érdekében, így sanyarú sors várhat gyermekeinkre, unokáinkra és dédunokáinkra.