Utcák fölött lebegő épületekben élhetnek a jövő városlakói

TÉMÁK:
#Építészet
Framlab
Technológia
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Építészek úgy gondolják, hogy az évszázad végére olyan épületek lephetik el a nagyvárosokat, amelyek szó szerint a levegőben levitálhatnak.

Andreas Tjeldflaat, a Framlab vállalat ökoépítésze olyan lebegő épületek tervrajzait alkotta meg, amelyek léghajóként repkednek a városi utak feletti üres térben, miközben éghajlatvédelmi szempontból is előnyösnek bizonyulnak – írta a Fast Company magazin.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az Oversky névre keresztelt projekt lényege egy újfajta, futurisztikus köztér létrehozása, ahol a lakásokat erős, könnyű burkolatokkal felszerelt, héliummal kitömött falakkal látnák el, ezáltal bárminemű ellenállás vagy akadály nélkül könnyedén a levegőbe tudnának emelkedni.

A lebegő burkolatok a renderképeken úgy néznek ki, mintha egy minimalista videójátékból szöktek volna ki, ám a mögötte álló tudomány jóval részletesebb és kifinomultabb egy egyszerű kódolásnál.

A falak szénszálas cellákból készülhetnek, mégpedig nanotechnológiával, míg a közéjük beékelt héliummodulok működését habszerű anyagszerkezetekkel oldanák meg, így a hűtéssel és a hőelvezetéssel sem lenne probléma, nem mellesleg környezetkímélővé is varázsolhatnák az így megépült lakásokat.

Tekintettel arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok jelentősen súlyosbítják a klímaváltozás mértékét, ez a fajta módszer hozzájárulhatna ahhoz, hogy csökkenjen a globális károsgáz-emisszió.

Lehetséges, hogy mindez csupán álomnak tűnik, ám a javaslat korántsem puszta fantázia szüleménye, megvalósítását akár már most el tudnák kezdeni, egyetlen probléma csupán a helyszín kiválasztása, illetve a megfelelő pénzügyi források begyűjtése.