Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Az Egyesült Államok figyelmeztette Indiát, komoly következményei lesznek, ha Oroszországgal szövetkezik

India mostanában elég riasztóan nyilvánul meg, főként abban a tekintetben, hogy egyre nagyobb hajlandóságot mutat az Oroszországgal történő szövetkezésre.

Az indiai külügyminisztérium által a Twitter közösségi oldalon közzétett képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) és Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter megbeszélést folytat Újdelhiben 2022. április 1-jén. MTI/AP/
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután India legutóbbi reakciói és megjegyzései aggodalomra adnak okot, Joe Biden amerikai elnök legfőbb gazdasági tanácsadója figyelmeztette Indiát, ne akarjon szövetkezni Oroszországgal, ugyanis ha ezt megteszi, annak „nagyon komoly következményei lesznek”.

India legújabb reakciói az orosz-ukrán háborúra egyre inkább aggodalommal tölti el az amerikai kormányt, az USA pedig egyenesen kijelentette, „csalódott”, amiért India hajlandóságot mutat az Oroszországgal történő szövetkezésre. Brian Deese, a Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsának igazgatója úgy fogalmazott, vannak olyan területek, ahol India és Kína döntései erősen megkérdőjelezhetőek. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Az Egyesült Államok figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy az Egyesült Államok, Európa, Ausztrália és Japán mind megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat, ezzel szemben India nem csupán megvétózta azokat, de egyenesen rárepült a kínálkozó lehetőségre, és lecsapott az orosz olajimportra.

Ez a lépés India részéről pedig igen masszív felháborodást váltott ki az Egyesült Államok kormányából, főként abban a tekintetben, hogy a háború megelőzően India volt az az ország, mely képes volt ellensúlyozni az egyre csak terjedő kínai befolyást az ázsiai régióban, most azonban úgy tűnik, ez a kapcsolat a két ország között jelentősen meg fog romlani.

Az indiai külügyminiszter is megszólalt India döntései kapcsán, és nem kecsegtetett túl sok jóval: kijelentette, „Oroszország számos területen nagyon fontos partner”, majd hozzátette, India majd felméri, hogy a háborúnak milyen következményei lesznek, és ők fogják eldönteni, hogy nekik mi a legjobb „a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve”.

(Bloomberg)