Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Az USA bombatámadást indított Szíria ellen, miután meghalt egy amerikai vállalkozó

Fotó: EPA/YURI GRIPAS / POOL
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az amerikai hadsereg csütörtök este több légicsapást hajtott végre Szíriában Iránnal szövetséges csoportok ellen.

Ezeket a szervezeteket vádolják azzal, hogy ők állnak azon dróncsapás mögött, amiben meghalt egy amerikai vállalkozó. A dróncsapásban egy másik üzletember, illetve öt amerikai katona sérült meg.

Soron kívül Most emeltek vádat egy férfi ellen, aki 2013-ban megerőszakolt egy 17 éves lányt

A Pentagon beszámolója szerint a dróncsapás Szíria északkeleti részén történt. A kiadott közleményben azt írják, a hírszerzés kiderítette, egy pilóta nélküli légi jármű okozta az amerikai vállalkozó halálát, és a gép iráni gyártmányú.

Lloyd Austin védelmi miniszter megerősítette, a Központi Parancsnokság erői precíziós légicsapásokkal torolták meg az Iráni Iszlám Forradalmi Gárdához köthető csoportok által használt létesítményeket Szíria keleti részén.

Az USA azonnal megtorolta a támadást

A közösségi médiában videók is megjelentek az éjszaka folyamán végrehajtott támadásokról. Robbanásokat lehetett látni a felvételeken a Deir ez-Zor-ban, ami egy stratégiai fontosságú tartomány, amely egyrészt Irakkal határos és olajmezőket üzemeltetnek rajta.

A területet az Irán által támogatott milíciacsoportok és a szíriai erők kontrollálják, ahol az elmúlt hónapokban feltételezhetően Izrael is légicsapásokat hajtott végre, mellyel állítólag iráni útvonalakat céloztak.

A szíriai állami SANA hírügynökség egyelőre nem erősítette meg, hogy bármilyen csapás is történt volna. Szíria ENSZ-képviselete sem reagált azonnal a megkeresésre, míg a katari állami hírügynökség beszámolt a külügyminiszter és Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági tanácsadójának telefonbeszélgetéséről.

Irán részéről nem érkezett azonnali reakció a csapások kapcsán, amik épp a muzulmánok szent böjti hónapjának, a ramadán idejére esnek. Austin elárulta, Joe Biden amerikai elnök utasítására engedélyezte a csapásokat, míg a korábban megsérült katonák közül kettőt elláttak a helyszínen, addig három másikat, illetve az életben maradt vállalkozót egy iraki egészségügyi intézménybe szállították – írja a France24.