Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,23 Ft
Euró
393,16 Ft
Font
456,41 Ft
Bitcoin
66,084 $

Űrtánccal ünnepelték a NASA asztronautái a Földre való visszatérést

A SpaceX Crew Dragon kapszulájában tartózkodó NASA-űrhajós, Mike Hopkins egészen egyedi módon fejezte ki örömét a történelmi utazás végén.

SpaceX
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A YouTube-on élőben közvetített visszatérés legvégső momentumaiban azt láthatjuk, amint a SpaceX moduljából előbukkannak az űrhajósok, akik több mint hat hónapon keresztül a Nemzetközi Űrállomáson végezték el napi feladataikat.

Mike Hopkins volt az első, akit sikeresen kisegítettek az óceánban landolt kapszula belsejéből, az esemény apropóján pedig lejtett is egy kisebb táncot, kifejezvén örömét a problémamentes földet érés kapcsán. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Hopkins kollégáival, a szintén NASA-asztronauta Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a JAXA japán űrügynökség űrhajósával, Szoicsi Nogucsival vasárnap érkezett vissza a Földre azután, hogy 2020 novembere óta a világűrben dolgoztak.

A csapat a SpaceX Crew-1 missziójának tagjaiként fél évet töltöttek el az univerzumban az ISS fedélzetén, ezáltal új rekordot döntöttek meg, ugyanis ők lettek az első NASA-asztronauták, akik a valaha volt leghosszabb ideig tartózkodtak a világűrben.

A Crew Dragon már második alkalommal juttatott vissza űrhajósokat a Földre, tavaly Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajósok eshettek át a tűzkeresztségen három hónapnyi ISS-en eltöltött munka végeztével.

Ez volt az első küldetés az 50 évvel ezelőtti Apollo-8 misszió után, mely során nem nappal, hanem az éjszaka közepén landolt az óceánban a kapszula, így a mentési folyamatokat is az éj leple alatt kellett elvégezniük a NASA szakembereinek.