Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Újabb vulkánkitörés történt Izlandon – videón a látványos kitörés

December óta ez már a harmadik vulkánkitörés.

Légi felvételen izzó láva tör fel a kõzetrepedésekbõl a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. február 8-án, miután ismét kitört a Sylingarfell tûzhányó. Legutóbb január 14-én volt vulkánkitörés a környéken, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre fekvõ kis halászfalu négyezer lakosát is evakuálni kellett. MTI/AP/Almannavarnir
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A BBC jelentése szerint még a fővárosból, Reykjavíkból is látható volt a hegygerincről kilövellő élénk narancssárga láva, miután az Izland délnyugati részén található vulkánrendszer csütörtökön – december óta harmadszor – kitört. A rendkívül látványos természeti jelenségről számos felvétel készült:

A kitörés az ország meteorológiai hivatalának közlése szerint reggel 6 órakor történt a Reykjanes-félsziget egyik hegygerincén, ahol Izland mintegy 375 ezer fős lakosságának jelentős része él. Ugyanakkor a hatóságok közlése szerint a félsziget lakóinak jelentős része biztonságban van.

Az izlandi polgári védelmi hivatal a kitörésre reagálva közölte, hogy a közeli Kék Lagúnát, a turisták által kedvelt geotermikus gyógyfürdőt csütörtök reggel evakuálták. A vulkánhoz legközelebb eső, 3800 lakosú kis halászváros, Grindavik már evakuálásra került, mielőtt a vulkán legutóbb januárban kitört, és jóformán elpusztította a város egy részét. A város továbbra is üres.

A vulkánkitörések nem ritkák Izlandon, noha a Reykjanes-félszigeten lévő vulkánok 2021-ig mintegy 800 évig szunnyadtak, s azóta többször is kitörtek. Az izlandi hatóságok már tavaly novemberben megkezdték a különleges gátak építését, hogy a lávát elvezessék az otthonoktól és a kulcsfontosságú infrastruktúrától.