Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Csak hónapok múlva térhetnek haza a vulkán miatt evakuált izlandi lakosok

A vulkán miatt evakuált izlandi lakosoknak azt mondták, akár hónapokba is telhet, míg hazatérhetnek.

Fotó: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP értesülései szerint az Izland délnyugati részén lakók egyre frusztráltabbak, miután még mindig arra várnak, hogy a Reykjanes-félsziget alatt dübörgő vulkán vajon ki fog-e törni.

A polgári védelmi hatóságok szerint azonban még ha nem is történik meg a vulkánkitörés, valószínűleg hónapokba telik, mire a veszélyzónából evakuált lakosok biztonságosan hazatérhetnek. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Mint ismert, Grindavik halászvárosát egy hete evakuálták, amikor a magma öbb ezer rengés közepette elindult a föld alatt: a közösségen egy csipkézett repedés futott keresztül, mely helyenként 1 méterrel vagy annál is többel feljebb nyomta a földet.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal szerint „jelentős a valószínűsége” annak, hogy a 15 kilométeres magmaalagút mentén valahol kitörés következik be, becsléseik szerint pedig a „fő helyszín” pedig a Grindaviktól északra, a Hagafell-hegy közelében fekvő terület.

A 3400 lakosú Grindavik a Reykjanes-félszigeten fekszik, mintegy 50 kilométerre délnyugatra a fővárostól, Reykjaviktól, és nem messze a Keflavik repülőtértől, Izland fő nemzetközi repülőterétől. A közeli Kék Lagúna geotermikus üdülőhelyet, Izland egyik legjelentősebb turisztikai látványosságát a vulkánveszély miatt legalább november végéig bezárták.

Hiánypótló hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nébih

Tudatos hűtőhasználattal érdemes küzdeni az élelmiszerpazarlás ellen.