Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,557 $

Izland: vulkánkitörés veszélye miatt megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét

A kitörések komoly veszélyt jelentenek a légi közlekedésre: a vulkáni hamu többek között meghibásodásokat, valamint a látási viszonyok romlását is okozhatja.

Fotó: Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A város lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A rengések vulkáni aktivitást jeleznek, a föld mélyén fortyogó láva a szakértők szerint megindult a felszín felé, és akár napokon belül kitörhet a vulkán. A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek, mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát. MTI/AP/Brynjar Gunnarsson
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A vulkánkitörés veszélye miatt megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét Izlandon – írja az Infostart az MTI beszámolója alapján. Megjegyzik, a polgári védelmi hatóságok már korábban szükségállapotot hirdettek a térségben, a délnyugat-izlandi Grindavík halászváros lakóinak el is kellett hagyniuk otthonukat a vulkánkitörés növekvő veszélye miatt. Néhány napja megírtuk, hogy november 11., szombatra mind a 3000 lakost biztonságba helyezték.

A közelmúltban tapasztalt szeizmikus tevékenység ugyanis délre, a város felé mozdult el, és a szakértői megfigyelések szerint a település alatt most egy magmafolyosó, vagyis félig olvadt kőzet húzódik – közölte az izlandi meteorológiai szolgálat. „Ebben a szakaszban nem lehet pontosan meghatározni, hogy a magma elérheti-e a felszínt, és ha igen, hol” – teszik hozzá. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

A légi közlekedési riasztás szintjének megemelése szintén vulkánkitörés fokozott kockázatát jelzi. A kitörések komoly veszélyt jelentenek a légi közlekedésre, mert a vulkánok jelentős mennyiségű hamut lövellhetnek a magas légkörbe, ami a sugárhajtóművek meghibásodását, a repülésirányító rendszerek károsodását és a látási viszonyok romlását okozhatja.

Nő az aggodalom

A 3400 lakosú város a Reykjanes-félszigeten fekszik, mintegy 50 kilométerre délnyugatra a fővárostól, Reykjaviktól. Felidézik, 2010-ben egy izlandi vulkánkitörés már széles körű fennakadásokat okozott az Európa és Észak-Amerika közötti légi közlekedésben: mintegy százezer járatot törölni kellett, és a fennakadások a légitársaságoknak becslések szerint 3 milliárd dollárjukba kerültek.

Grindavík lakóinak kimenekítésére azután volt szükség, hogy a régiót több mint két héten keresztül naponta több száz kisebb földrengés rázta meg, miközben a tudósok a magma felhalmozódását figyelik meg a föld alatt mintegy 5 kilométeres mélységben. Az esetleges kitöréssel kapcsolatos aggodalmak felfokozódtak a múlt hét végén, amikor egy 4,8-as erősségű földrengés rázta meg a területet, amely miatt a nemzetközileg ismert Blue Lagoon (Kék Lagúna) geotermikus üdülőhelyet ideiglenesen be kellett zárni. Akkor azt mondták, a tervek szerint egy hét múlva nyitnak ki újra.

Pall Einarrson geológus professzor az izlandi RUV műsorszolgáltatónak nyilatkozva azt mondta, a szeizmikus aktivitás a Grindavíktól északra fekvő területen kezdődött, ahol kétezer éves kráterek hálózata található. Állítása szerint a magmafolyosó körülbelül tíz kilométer hosszú és tovább terjed, egyúttal arra utalt: „a legnagyobb földrengések ott keletkeztek, e régi krátersorozat alatt, de azóta (a magmafolyosó) egyre hosszabbodik, átment a grindavíki városrész alá, és még tovább, a tenger felé tart”.