Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,08 Ft
Euró
378,28 Ft
Font
441,15 Ft
Bitcoin
41,491 $

Evakuálások kezdődtek Izlandon, egyre nagyobb az esélye egy jelentős vulkánkitörésnek

Befejezték Grindavik teljes evakuálását az izlandi hatóságok.

Fotó: unsplash | illusztráció
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A polgári védelem péntek éjjel elrendelte a reykjanesi vulkán közelében található halászváros, Grindavik teljes kiürítését. Szombatra mind a 3000 lakost biztonságba helyezték – számolt be róla a CNA.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal szombati közleménye szerint jelentőssé vált a kitörés kockázata a Reykjanes-félszigeten, mivel a föld alatti magma mozgási sebessége többszörösére nőtt a korábbi mérésekhez képest. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

A Reykjanes-régióban az elmúlt években több alkalommal is tapasztaltak vulkanikus aktivitást, ám azok eddig nem fenyegették a lakott területeket. Az elmúlt napokban azonban mindez megváltozott, csütörtökön bezárták a Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdőt is, ami Izland egyik legkedveltebb turisztikai látványossága.

Látványos, de egyre veszélyesebb az izlandi „forró pont”

A térség a fővárostól, Reykjavíktól délnyugatra található, szeizmikus aktivitása miatt pedig „forró pontként” hivatkoznak a környékre a tudósok. A régió Fagradalsfjall vulkáni rendszerében 2021-ben több száz méteres hasadékokból törtek ki lávaszökőkutak.

Akkor hat hónapon keresztül tartott a természeti jelenség, melyet 2022 augusztusában egy háromhetes kitörési fázis követett. A helyszín turisztikai célponttá vált a látványos lávafolyamok miatt, a mostani eset azonban jóval veszélyesebbnek tűnik a korábbiaknál.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.