Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Lenyűgöző fotókon és videókon az izlandi vulkánkitörés

Hosszú heteken át tartó, intenzív földrengések előzték meg a kitörést, melyről rendkívül látványos felvételek készültek.

Fotó: MTI/AP/Marco Di Marco
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hosszú heteken át tartó, masszív földrengések után végül kitört a vulkán a délnyugat-izlandi Reykjanes-félszigeten. A hatóságok és a szakemberek már készültek a kitörésre, így december elején közel 4000 embert evakuáltak Grindavik halászvárosból, és a közeli Blue Lagoon (Kék Lagúna) geotermikus gyógyfürdőt is bezárták.

Az izlandi meteorológiai hivatal közlése szerint a kitörés helyi idő szerint 22:17-kor kezdődött, ám ez várhatóan nem okoz majd olyan mértékű fennakadást, mint a 2010-es kitörés, amikor is a természeti jelenség megbénította a teljes európai légiközlekedést. A főváros, Reykjavik környékén egyébként már október vége óta fokozódik a földrengések aktivitása. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A Met Office adatai szerint a kitörés a Grindaviktól mintegy 4 kilométerre északkeletre történt, és a szeizmikus aktivitás a város felé halad. A helyszínen készült fotókon, valamint a közösségi médiába felkerült videókon is jól látszik, ahogy láva tör elő a vulkánból, alig egy órával azután, hogy szeizmikus események sorozatát észlelték: