Újabb kutatás talált összefüggést a vörös húsok fogyasztása és a szívproblémák között

Fotó: Maarten van den Heuvel/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021.április.16 - 21:19

Egy újabb kutatás eredményei megerősítették, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása több területen is a szív- és érrendszer egészségének romlásához vezet.

Egy közel 20 ezer személy részvételével végzett megfigyelésen alapuló kutatás megállapította, hogy a vörös és a feldolgozott húsok nagyobb mértékű bevitele a szívműködés romlásával jár. A kutatás az ESC Preventative Cariology 2021, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) online tudományos kongresszusán került bemutatásra.

Korábbi kutatások kapcsolatot fedeztek fel a nagyobb mennyiségű vörös húsok fogyasztása és a szívroham, valamint a halálos kimenetelű szívbetegségek kockázatának emelkedése között

– mondta el Dr. Zahra Raisi-Estabragh, a tanulmány szerzője, a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa. Hozzátette: elsőként vizsgálták meg képalkotás segítségével a húsfogyasztás és a szív egészsége közötti összefüggéseket, melyek segíthetnek megérteni a szív- és érrendszeri betegségek mögött álló mechanizmusokat.

A kutatás 19.408 fő részvételével zajlott az Egyesült Királyságban, a tudósok a saját bevallás szerinti vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának mennyisége és a szív anatómiája és funkcionalitása közötti összefüggéseket vizsgálták. 

Az EurekAlert! összefoglalója szerint a kutatók a szívet három szempontból vizsgálták: MR-rel a szívműködést, a kamrák térfogatát, pumpáló funkcióját; újszerű MR-rel olyan részletes információkat ismertek meg, mint a szív alakja és textúrája, mely a szívizom egészségét jelzi; továbbá ellenőrizték és az erek rugalmasságát. 

Az elemzést olyan befolyásoló tényezőkhöz igazították, mint az életkor, a nem, az anyagi helyzet, az iskolázottság, a dohányzás, a testmozgás, az alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás, a BMI, a koleszterinszint és a cukorbetegség.

A kutatók megállapították, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagyobb mennyiségben való fogyasztása minden vizsgált területen rosszabb eredményekhez vezetett. A nagyobb húsfogyasztású személyeknél kisebb kamrák, gyengébb szívműködés és merevebb artériák voltak a jellemzők – mindez a rosszabb szív- és érrendszeri egészségre utal. 

Az eredmények alátámasztják azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek kapcsolatot állapítottak meg a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása és a szívbetegségek között, és egyedülálló betekintést nyújtanak és szív- és érrendszer szerkezetével és működésével való összefüggésekbe

– magyarázta Dr. Raisi Estrabragh.