Újabb 8 millió gyermeket menthetnek meg egy halálos betegségtől

Fotó: EPA/Nadeem Khawar
not image

Nagy Noel

2022. január 17. - 19:14

A járványos gyermekbénulás a mai napig komoly pusztításokat képes végezni a világban, főként olyan helyeken, ahol nem oltják ellene a gyermekeket.

Európa és a nyugati világ jelentős részében ez nem szokott gondot okozni, számos helyen ugyanis kötelező oltás a járványos gyermekbénulás elleni vakcina, a fejlődő országok körében azonban a mai napig több ezer gyermek életét nyomorítja meg.

Ezen a téren azonban folyamatos a fejlődés, a WHO gyakran szervez oltási programokat, amelyek keretében a gyermekeket átoltják a gyilkos kór ellen. Afganisztán és Nigéria küzdött gyakrabban járványkitörésekkel, ezeken a helyeken azonban több alkalommal is sikerült a vakcinával elnyomni.

A The East African beszámolója szerint pedig most a kelet-afrikai Uganda döntött úgy, hogy nyolc millió öt éven aluli gyermeket oltanak be a járványos gyermekbénulás ellen, mely programot már pénteken el is indítottak.

Uganda – sok afrikai országhoz hasonlóan – nagyon küzdött a korai gyermekhalálozásokkal 20 évvel ezelőtt, 2000-ben még 1000 szülésből 151 csecsemő életét vesztette, melyben a járványos gyermekbénulás is jelentős szerepet játszott.

Ezt mostanra viszont komolyan csökkenteni tudták, 2016-ra például már csak 64 halálozás jutott ezer csecsemőre. Ez természetesen még így is tragikusan magas szám, de mutatja, hogy mekkora fejlődést lehet elérni rövid idő alatt.

Uganada 2021 augusztusában érzékelte, hogy újra megjelent a betegségért felelős poliovírus az országban, ezért a vakcinázás mellett döntött. Ehhez pedig 8.3 millió dollár értékben kaptak a nemzetközi közösségtől napenergiával működő hűtőket, illetve fagyasztókat a vakcinák tárolására.