Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Több mint 100 ezren tüntettek Izraelben Netanjahu törvénymódosításai ellen

Fotó: A tervezett izraeli jogi változtatások ellen tiltakozók Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek Tel-Avivban 2023. január 21-én. A tüntetők szerint a Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervek célja az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése, s a kormány hatalmának növelése. MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A miniszterelnök azt állította, hogy a változtatásokra azért van szükség, mert így megfékezhetik az aktivista bírák túlkapásait, de az erre vonatkozó tervek sokakban keltettek aggodalmat.

Az izraeli média a rendőrségre hivatkozva közölte, miszerint szombaton több mint 100 ezren gyűltek össze Tel-Avivban, hogy csatlakozzanak az immár három hete tartó tüntetésekhez, s kifejezzék ellenvéleményüket a tervezett jogi változtatások kapcsán.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A demonstrálók elmondása szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra készül, hogy a törvénymódosításokkal meggyengítse az igazságszolgáltatási rendszert, valamint növelje a kormány hatalmát – számolt be az Al Jazeera.

Netanjahu azt állította, hogy a változtatásokra azért van szükség, mert így megfékezhetik az aktivista bírák túlkapásait, de az erre vonatkozó tervek sokakban keltettek aggodalmat, köztük az ügyvédek és az üzleti vezetők részéről.

„Diktatúrává akarnak változtatni bennünket, miközben lerombolnák a demokráciát”

– mondta az ügyvédi kamara elnöke, Avi Chimi.

Lior Student, egy demonstráló arról nyilatkozott, hogy a kialakult helyzetben minden generáció érintett, a tiltakozás pedig az ország védelmében jött létre, hiszen a jogi változtatások után számos nehézség sújtaná az országot, példaként említve a korrupció térnyerését.