Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Évekkel a tünetek megjelenése előtt kimutathatják az egyik leghalálosabb rákbetegséget

Nők milliói kaphatnak esélyt az új diagnosztikai módszernek köszönhetően.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A vérből kimutatható immunjelek a tünetek megjelenését megelőzően akár négy évvel korábban is jelezhetik a petefészekrákot, ezzel jelentősen meghaladva a jelen diagnosztikai módszereit – derült ki egy új kutatásból.

A petefészekrák az egyik legsúlyosabb rákos megbetegedés, ötéves túlélési aránya alig 51 százalék. Mint sok más rákos megbetegedés esetében, a korai diagnózis és kezelés a hosszú távú túlélés fő záloga. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A legtöbb betegnél már csak akkor fedezik fel a kórt, amikor a rák már előrehaladott stádiumban van, és áttéteket is adott. Ennek egyik oka, hogy a betegség korai szakaszában nincsenek specifikus tünetek. Ebben az időszakban a daganatok nagyon kicsik, és a hagyományos biomarkerek nem elég érzékenyek a kimutatásukra – írja a Live Science.

Az új módszer kutatási fázisa ugyan még a korai stádiumban van, az ezen dolgozó orvoscsoport azonban már most példátlan felfedezést emleget. Bo Li, a kapcsolódó tanulmány társszerzője, a Philadelphiai Kórház Számítógépes és Genomikai Orvosi Központjának kutatója szerint milliók életét mentheti meg a diagnosztika fejlődése.

„Úgy véljük, hogy eredményeink megváltoztathatják a jövő diagnosztikáját, egy immunalapú biomarker kifejlesztésének köszönhetően” – fogalmazott. Összesen 466 vérmintát elemeztek, akiknél öt éven belül kimutatták a betegséget, ezen minták alapján fedezték fel az új biomarkert.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.