Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Mérföldkőnek számító felfedezést tettek a petefészekrák kapcsán

Tudósok egy csoportja egy új korai felismerési módszert fedezett fel, ami fordulatot hozhat a petefészekrákkal küzdő betegek kezelésében.

Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Interesting Engineering hasábjain megjelent friss tanulmányban számoltak be arról a kutatók, hogy egy új korai felismerési módszert fedeztek fel a petefészekrák kapcsán: a tanulmány, melyet a Philadelphiában megrendezésre kerülő 68. Biofizikai Társaság éves találkozóján mutatnak be, rávilágít arra, hogy a rák e halálos formájának korai felismerési módszerei megváltoztathatják a betegek életét.

Noha korábbi kutatásokban a tudósok már számos peptidet azonosítottak a petefészekrákos betegek vizeletében, a meglévő kimutatási módszerek nem voltak sem egyszerűek, sem pedig költséghatékonyak. Utóbbi két probléma kiküszöbölésére és a lehető leghatékonyabb megközelítést keresve a Virginia Commonwealth Egyetem tudósa, Joseph Reiner és csapata a nanopórusos érzékeléshez fordult, egy olyan csúcstechnológiához, mely képes egyszerre több peptidet azonosítani.

A nanopórusos érzékelési mechanizmus lényege, hogy a molekulákat – jelen esetben a petefészekrákos betegek vizeletében található peptideket – egy apró póruson, azaz nanopóruson keresztül vezetik át. A pórus részleges elzárása érdekében elhelyezett arany nanorészecskék pedig lehetővé teszik a peptidek megtapadását és egy jellegzetes jelzés létrehozását.

A kutatók sikeresen azonosítottak és elemeztek 13 peptidet, köztük az LRG-1-ből, a petefészekrákos betegek vizeletében található kulcsfontosságú biomarkerből származó peptideket. Ez az áttörés pedig potenciális előrelépést jelent a korai stádiumban történő pontos felismerésben.