Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Nem a túlevés, hanem bizonyos gyorsételek állandó fogyasztása okozza a kóros elhízást

Nem a túlevés, hanem bizonyos gyorsételek állandó fogyasztása okozza a kóros elhízást

placeholder

A legújabb kutatások alapján kijelenthető, hogy az obezitásért főként egyes ételtípusok a felelősek, nem pedig általánosságban véve a túlzott fogyasztás.

A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban nemrég közzétett tanulmány eredményeiből kiderült, nem igaz, hogy annyival hízunk, mint ahány kalóriával többet eszünk meg egy meghatározott idősávon belül.

A cikk a videó után folytatódik

Kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett szénhidrát-inzulin modell (CIM) – amely elemzi a biológiai mechanizmusok és a súlygyarapodás mértékét – segítségével megelőzhető a kóros elhízás.

Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyerekkórház endokrinológus szakorvosa, egyben a tanulmány társszerzője elmondta, az nem probléma, ha naponta akár 1 000 kalóriával is többet eszünk a kelleténél, azonban nem mindegy, hogy mit és milyen minőségben fogyasztunk.

A CIM alapján azok az élelmiszerek okozhatnak elhízást, amelyek túlságosan magas glikémiás indexszel rendelkeznek, tehát azok az ételek veszélyesek, amik képesek hirtelenjében megemelni a szervezet vércukorszintjét.

Ezek főként olyan feldolgozott szénhidrátok, amiket automatikusan zsírként tárolhat később a szervezetünk, ezért fontos, hogy egy előre felállított étrend során ne a kalóriák mennyiségét, hanem inkább a CIM-et vegyék figyelembe a dietetikus szakemberek.

Ludwig úgy gondolja, ha sikerülne visszaszorítani a gyorsételeket, illetve a cukorral édesített különféle nyalánkságokat, amelyek magas kalóriatartalmuk mellett egészségtelen szénhidrátokat tartalmaznak, akkor jó eséllyel javíthatnánk az obezitás mértékén a lakosság körében.