Nő a testsúly, csökken a szürkeállomány – a kutatók figyelmeztetnek az elhízás veszélyeire

Fotó: Unsplash/AllGo - An App For Plus Size People
not image

Takács Petra

2021. szeptember 12. - 23:02

A University of South Australia kutatói állítják: az elhízás egyes típusaiban csökkenhet az agyi szürkeállomány mennyisége, ezáltal emelkedhet a demencia és a stroke kockázata.

A Neurobiology of Aging című lapban megjelent kutatás szerint a tudósok összefüggést találtak a testsúly mennyisége és a kognitív képességek között. A most feltárt eredmények szerint a testzsír bizonyos típusainak szaporodása miatt csökkenhet a szürkeállomány mennyisége, ezáltal a kognitív képességek romlásnak indulhatnak, a demencia és a stroke kockázata növekedhet.

„Azt találtuk, hogy erősebben elhízott egyéneknél – különösen akkor, ha az obezitás metabolikus szempontból előnytelenebb formája áll fenn náluk – jóval kevesebb az agyi szürkeállomány mennyisége, ami az agyi képességek hanyatlásában is megmutatkozhat” – idézi a közleményüket az egeszsegkalauz.hu.

A szürkeállomány idegsejtekben, gliasejtekben és kapillárisokban gazdag agyi terület, amelynek károsodása különféle funkciókat is érinthet, többek között a tanulást, a memóriát, a kognitív képességeket, a figyelmet és az izomműködés kontrollját.

Az elhízás a szürkeállományban olyan elváltozásokat idézhet elő, mint amelyek megjelennek az időskori agyi atrófiában vagy az Alzheimer típusú demenciában.

A nyilvánosságra hozott kutatási eredmények 336 000 fő UK Biobankban tárolt adataink elemzésén alapulnak, amely szerint a szürkeállomány mennyisége 0,3 százalékkal csökken minden három kilogrammnyi hízás esetén.