Elbutulást idézhet elő a kóros elhízás

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 5. - 00:38

Kutatók rájöttek, hogy az elhízás bizonyos típusaiban jelentős módon csökkenhet az agyban előforduló szürkeállomány mennyisége.

Mindezek tudatában kijelenthető, hogy minél több testzsír rakódik le a szervezetben, annál nagyobb az időskori elbutulás (demencia), valamint az agyvérzés kockázata – olvasható az Egészség Kalauz riportjában.

A testzsír bizonyos típusainak felszaporodása nyomán csökken a szürkeállomány mennyisége, ennek következtében pedig romlanak a kognitív képességek – derült ki a University of South Australia kutatóinak tanulmányából.

Azt találtuk, hogy erősebben elhízott egyéneknél – különösen akkor, ha az obezitás metabolikus szempontból előnytelenebb formája áll fenn náluk – jóval kevesebb az agyi szürkeállomány mennyisége, ami az agyi képességek hanyatlásában is megmutatkozhat” – írták.

A szürkeállomány idegsejtekben, gliasejtekben és kapillárisokban gazdag agyi terület, melynek károsodása régiótól függően sokféle funkciót érinthet, többek között a tanulást, a memóriát, a kognitív képességeket, a figyelmet és az izomműködés kontrollját.

Elhízás során a szürkeállományban hasonló elváltozásokat észleltek, mint időskori agyi atrófiában vagy Alzheimer típusú demenciában.

A tudósok kimutatták több mint 336 ezer páciens adatai alapján, hogy a testsúly három kilogrammnyi emelkedésével 0,3 százalékkal csökkent a szürkeállomány összmennyisége.