Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Tudósok szimulálták, mi lenne, ha nukleáris katasztrófa következne be a zaporizzsjai atomerőműben – Magyarország nagyon rosszul járna

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 18. - 15:38

Magyarország kétségkívül nagyon, de nagyon rosszul járna azzal, ha valóban nukleáris katasztrófa történne az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben.

Mint ismert, az Ukrajnában található, jelenleg orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű Európa egyik legnagyobbja, éppen ezért egyre aggasztóbb az orosz-ukrán háború menete, mivel mindkét fél azzal vádolja egymást, hogy lövik az erőművet, ami nukleáris katasztrófával is végződhet.

Soron kívül Új mélypontra süllyedt a fogyasztói hangulat Németországban, mi lesz ezután?

Noha eddig minden szakértő nyugalomra intett, a helyzet egyre csak fokozódik az atomerőműnél, most pedig az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet tudósai szimulálták az atomerőműben esetlegesen bekövetkező nukleáris katasztrófa sugárzásának terjedését.

A tudósok által készített szimuláció pedig masszív aggodalomra ad okot, Magyarország számára legalábbis mindenképpen: ha bekövetkezne egy atomkatasztrófa a zaporizzsjai atomerőműben, úgy a nyugat felé haladó radioaktív anyag először Moldova, Románia és Szerbia területén keresztül eljutna Magyarországra, illetve Csehországba.

A tudósok közlése szerint az elmúlt napok időjárási körülményeit alapul véve a radioaktív szennyeződés egészen a Balti-tengerig elérhetne északon, útközben pedig Észtországot, Lettországot, Litvániát és Lengyelországot, valamint Fehéroroszországot is elérhetné.