Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Több tízezren tüntettek Nagy-Britanniában a demonstrációkat korlátozó törvényjavaslat ellen

London, 2021. április 3. A rendőrségnek a tüntetések feloszlatására több jogosítványt adó törvényjavaslat ellen tiltakozó embereket Londonban 2021. április 3-án. MTI/AP/Alberto Pezzali
not image

Kulcsár Péter

2021. április 4. - 19:44

Az Egyesült Királyság legnagyobb városaiban hatalmas tüntetéssorozat alakult ki, miután a kormány új rendelete értelmében a demonstrációkat keményebb eszközökkel oszlathatja szét a rendőrség.

Az emberi jogi aktivisták szerint elfogadhatatlan az, amit a döntéshozók a parlament elé vittek, a koronavírus-járvány apropóján ugyanis be szeretnék vezetni, hogy a jövőben bármilyen tüntetést kizárólag szigorú ellenőrzések mellett és előzetes megbeszélések után lehessen megtartani létszámkorláttal.

Soron kívül Hosszabb iskolai téli szünet és kormányzati-igazgatási szünet is lesz 

Boris Johnson nem szimpatizált a feldühödött tömeggel, a demonstrálókat agresszívnak minősítette, mivel az utcákon több esetben megtámadták az egyenruhásokat, arról viszont nem beszélt, hogy előtte milyen vegzálásokat kellett átélniük az embereknek.

Szombaton az Extinction Rebellion és a Black Lives Matter mozgalom is csatlakozott a “kill the bill”, vagyis a “vonjátok vissza a javaslatot” névre keresztelt tüntetésekhez, mondván szólásszabadság elleni bűntettet kísérelnek meg elkövetni a hatóságok a brit állampolgárokkal szemben.

A londoni demonstráción Mark Duncan, az akció egyik szervezője hangosbemondójában azt mondta a tömegnek, a kormány pont az ilyen, BLM-hez hasonló mozgalmakat szeretné ellehetetleníteni azzal, hogy betiltja a gyülekezéseket – írta az AlJazeera hírportál.

A tüntetéseket a pandémia kitörése óta nem lehetett megrendezni az Egyesült Királyságban, a járványhelyzet javulása és a korlátozások ideiglenes feloldása után azonban egyre többen vonultak ki az utcákra és terekre, kifejezvén nemtetszésüket a mindenkori kormánnyal szemben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.