Több tízezren tüntettek Nagy-Britanniában a demonstrációkat korlátozó törvényjavaslat ellen

London, 2021. április 3. A rendőrségnek a tüntetések feloszlatására több jogosítványt adó törvényjavaslat ellen tiltakozó embereket Londonban 2021. április 3-án. MTI/AP/Alberto Pezzali
not image

Kulcsár Péter

2021. április 4. - 19:44

Az Egyesült Királyság legnagyobb városaiban hatalmas tüntetéssorozat alakult ki, miután a kormány új rendelete értelmében a demonstrációkat keményebb eszközökkel oszlathatja szét a rendőrség.

Az emberi jogi aktivisták szerint elfogadhatatlan az, amit a döntéshozók a parlament elé vittek, a koronavírus-járvány apropóján ugyanis be szeretnék vezetni, hogy a jövőben bármilyen tüntetést kizárólag szigorú ellenőrzések mellett és előzetes megbeszélések után lehessen megtartani létszámkorláttal.

Boris Johnson nem szimpatizált a feldühödött tömeggel, a demonstrálókat agresszívnak minősítette, mivel az utcákon több esetben megtámadták az egyenruhásokat, arról viszont nem beszélt, hogy előtte milyen vegzálásokat kellett átélniük az embereknek.

Szombaton az Extinction Rebellion és a Black Lives Matter mozgalom is csatlakozott a “kill the bill”, vagyis a “vonjátok vissza a javaslatot” névre keresztelt tüntetésekhez, mondván szólásszabadság elleni bűntettet kísérelnek meg elkövetni a hatóságok a brit állampolgárokkal szemben.

A londoni demonstráción Mark Duncan, az akció egyik szervezője hangosbemondójában azt mondta a tömegnek, a kormány pont az ilyen, BLM-hez hasonló mozgalmakat szeretné ellehetetleníteni azzal, hogy betiltja a gyülekezéseket – írta az AlJazeera hírportál.

A tüntetéseket a pandémia kitörése óta nem lehetett megrendezni az Egyesült Királyságban, a járványhelyzet javulása és a korlátozások ideiglenes feloldása után azonban egyre többen vonultak ki az utcákra és terekre, kifejezvén nemtetszésüket a mindenkori kormánnyal szemben.