Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Szélsőjobboldali csoport felelős a Black Lives Matter-szobor ledöntéséért

Fotó: Földházi Árpád
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kiderült, hogy a Légió Hungária elnevezésű szélsőjobboldali csoport felelős a Ferenc téren elhelyezett Black Lives Matter-szobor ledöntéséért, a szervezet pedig egy videót megosztott az esetről.

A videót a közösségi médiára töltötték fel, ám nem sokkal később a szervezet Facebook-oldala és a videó is eltűnt.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

“Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították”

– írta a szervezet Facebook-oldalán.

A helyszínen ott volt a Telex egyik kollégája is, aki arról számolt be, hogy a szobrot reggel fél nyolc környékén döntötték le, miközben a rendőrök a téren voltak, ugyanis éjszaka biztosították a helyszínt. A beszámolók szerint az elkövetők nem próbáltak meg elmenekülni, a helyszínelés pedig még délelőtt tíz órakor is tartott.

A szobrot rendőrségi szalagokkal kerítették körbe, s amint vége a helyszínelésnek, a szobrot el fogják szállítani a talapzattal együtt. A szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot egyébként ideiglenesen állították fel a Ferenc téren, s miután Baranyi Krisztina polgármester megnézte a szobrot, a Mi Hazánk elkerítette a szobrot, mondván, szerintük ez egy keresztényellenes szimbólum.

Az elkerített szobor megtekintésére végül egy létrával adtak lehetőséget a látogatóknak, ám egy fekete ruhás személy fehér festékkel leöntötte a szobrot. A szobor köré ekkor már rendőrségi szalagot húztak, valamint fegyveres katonák őrizték.

A szobor egy tavalyi ferencvárosi pályázat révén kerülhetett helyére, miután kihirdették, hogy szeretnének független köztéri alkotásokat látni az utcákon. A művek közül szakmai zsűri választotta ki azt a hat alkotást, melyeket végül kiállítanak a mai napon, négy helyszínen: a Ferenc, a Markusovszky és a Madaras József téren, illetve a József Attila-lakótelepi nagy játszótér mellett.

Szalay Péter Black Lives Matter című szobra sajnos komoly indulatokat váltott ki, pedig az alkotás a tervek szerint csak április 14-ig lett volna megtekinthető a Ferenc téren.