Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Titokzatos barlangban élhetnek az első telepesek a Marson, egész járatok lehetnek odalenn

Természetes védelmet nyújthat a kozmikus sugárzás ellen is.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

A marsi kolóniákat legtöbbször futurisztikus építményekben képzeljük el, ahol minden adott lesz az élet fenntartásához. Az igazság ezzel szemben az, hogy az első telepeseknek vélhetően nagyon mostoha körülmények között kell majd megvetniük a lábukat a vörös bolygón.

Hogy erre mikor kerülhet sor, az még úgy is kérdéses, hogy már évek óta tervezgetik az utazást, azonban számos ponton nem sikerült megnyugtató választ sem a több hónapig tartó út, sem pedig a letelepedés kapcsán – írja a Live Science. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája azonban nem véletlenül térképezte fel az égitest felszínét, attól alig 260 kilométerre. Több ígéretes leszálló- és lakóhelyet is talált, ahol kialakíthatják biztonságos életterüket a Földről érkezők.

Ebből az egyik egy vulkán oldalában található, egyelőre azonban még nem tudni, hogy csak egy lyuk, vagy egy kiterjedtebb barlangrendszer. Tudósok mindazonáltal úgy vélik, hogy egy ősi lávacsatorna lehet, ami kellően nagy lehet ahhoz, hogy biztonságos menedéket alakítsanak ki benne.

Mivel a kozmikus sugárzás mértéke a Marson csaknem 40-50-szerese a földiének, ezért létfontosságú, hogy ne tartózkodjanak sokat a szabadban a telepesek, még védőruhában sem. Ezeket a feltételezett barlangrendszereket azonban először még fel kell fedezni, hogy kellően biztonságosak-e, amit vélhetően szondák segítségével fognak megtenni.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.