Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,72 Ft
Euró
396,23 Ft
Font
468,85 Ft
Bitcoin
65,224 $

Az emberi test valósággal szenved az űrben, minden porcikánkat kikészítené egy hosszabb utazás

Márpedig ha a Marsra akarnak embereket küldeni, erre a problémára sürgősen megoldást kell találni.

...svg content...Fotó: Unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Néhány éven belül végre ember léphet a vörös bolygóra, ami legalább akkora szenzáció lesz majd, mint 1969-ben a holdra szállás. Ám míg égi kísérőnk mindössze néhány napnyi utazásra van tőlünk, addig a Marsra jóval hosszabb ideig, hónapokig tart az út.

Az elmúlt évtizedekben az űrhajósok már megtapasztalhatták, milyen akár több száz napot is az űrben tölteni, azonban a mindenkori űrállomásokon kevésbé veszélyesek a körülmények, legalábbis ami a kozmikus sugárzást illeti. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

A hosszú űrutazások azonban nem csupán emiatt problémásak, sőt, még talán a sugárzás a leginkább a csillapítható megfelelő szigeteléssel. A gravitáció hiánya már más kérdés. A test alsó részén lévő csontok ugyanis gyakorlatilag elsorvadnak, a szervezet pedig igyekszik tartalékolni a működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagokat, ami többek között hiperkalcémiát, vagyis kórosan magas kalciumszintet eredményezhet, ez pedig komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Ami a neurológiai nehézségeket illeti, a gravitációhoz szokott emberi agy annak hiányában küszködik az egyensúlyérzék fenntartásával, a látás stabilizálásával, mivel nem kapnak elég adatot a belső fültől – írja a Baylor College of Medicine.

Emellett a szemgolyó is megsínyli az űrben való hosszabb tartózkodást, a szív- és érrendszerről nem is beszélve. Utóbbinak bár nem kell olyan intenzív munkát végeznie a világűrben, épp ez okoz gondot visszatéréskor, hiszen vissza kell állnia a normál működéshez.

Nem véletlen, hogy az űrmissziók során az asztronauták zavartságra, különböző mozgásszervi problémákra, valamint tájékozódásbeli gondokra panaszkodnak, ami még az alapvető feladatok elvégzését is megnehezíti – hát még egy teljes misszió levezénylését. Így hiába készítik fel a lehető legmostohább körülményekre is az űrhajósokat, az emberi test védelmére további megoldásokat kell találni, mielőtt évekre az űrbe küldenék a kalandorokat.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.