Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
466,49 Ft
Bitcoin
57,751 $

Tiltakoznak a Debreceni Egyetem professzorai a modellváltás ellen

Vasárnap esti közleményükben az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai, akik egyben a Debreceni Egyetem oktatói, tiltakozásukat fejezték ki az új modellváltással szemben.

...svg content...Debrecen, 2020. november 17. A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főépülete 2020. november 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A 21 Debreceni Professzor Facebook-oldal üzemeltetői szerint a korábban megjelent sajtóközleményekben leírt intenzív egyeztetések egyáltalán nem történtek meg – adta hírül a Debreciner portál.

A professzorok véleménye szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szenátus tagjai nem kaptak, és így nem is osztottak meg dokumentált információikat a választóikkal. Hozzátették, hogy Pécsen és Szegeden a nyilvánosság előtt, mindenkit bevonva zajlik a modellváltás. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

„Egyetemünk átvitele állami alapítványi formába – bár sok szempontból nem tűnik logikusnak (egyes jogszabályok megváltoztatása, a most beígért költségvetés-növelés az eddigi működési formán is sokat segítettek volna) – akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése.”

A Debreceni Egyetem csütörtökön azt szorgalmazta, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át, ezt pedig 65 igen szavazattal, nulla ellenszavazat mellett el is fogadta az egyetem szenátusa.

A DEHÖK hallgatói önkormányzat szerdán 70 igen szavazattal és 0 nem mellett felhatalmazta a DEHÖK szenátusi tagjait, hogy szavazzanak igennel a modellváltásra, mivel szerintük a hallgatók mindennapi egyetemi életére a privatizáció nem lesz hatással.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora, valamint Bács Zoltán, az egyetem kancellárja a modellváltásról elmondta, a rugalmasabb működési környezet növeli a Debreceni Egyetem versenyképességét és bevételszerző képességét, így hamarosan teljesíthetik a hat éve kitűzött célt, miszerint az intézmény önfenntartóvá válhat.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.