Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Tiltakoznak a Debreceni Egyetem professzorai a modellváltás ellen

Debrecen, 2020. november 17. A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főépülete 2020. november 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021. január 25. - 11:47

Vasárnap esti közleményükben az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai, akik egyben a Debreceni Egyetem oktatói, tiltakozásukat fejezték ki az új modellváltással szemben.

A 21 Debreceni Professzor Facebook-oldal üzemeltetői szerint a korábban megjelent sajtóközleményekben leírt intenzív egyeztetések egyáltalán nem történtek meg – adta hírül a Debreciner portál.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

A professzorok véleménye szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szenátus tagjai nem kaptak, és így nem is osztottak meg dokumentált információikat a választóikkal. Hozzátették, hogy Pécsen és Szegeden a nyilvánosság előtt, mindenkit bevonva zajlik a modellváltás.

“Egyetemünk átvitele állami alapítványi formába – bár sok szempontból nem tűnik logikusnak (egyes jogszabályok megváltoztatása, a most beígért költségvetés-növelés az eddigi működési formán is sokat segítettek volna) – akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése.”

A Debreceni Egyetem csütörtökön azt szorgalmazta, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át, ezt pedig 65 igen szavazattal, nulla ellenszavazat mellett el is fogadta az egyetem szenátusa.

A DEHÖK hallgatói önkormányzat szerdán 70 igen szavazattal és 0 nem mellett felhatalmazta a DEHÖK szenátusi tagjait, hogy szavazzanak igennel a modellváltásra, mivel szerintük a hallgatók mindennapi egyetemi életére a privatizáció nem lesz hatással.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora, valamint Bács Zoltán, az egyetem kancellárja a modellváltásról elmondta, a rugalmasabb működési környezet növeli a Debreceni Egyetem versenyképességét és bevételszerző képességét, így hamarosan teljesíthetik a hat éve kitűzött célt, miszerint az intézmény önfenntartóvá válhat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.