Elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től. Utána pedig egyebek mellett a cukrászdák, zenés táncos szórakozóhelyek, kávézók, büfék is sorra kerülnek.
Az áremelés oka a fokozott munkaerőhiány miatt béremelés, valamint az elszálló energia- és alapanyagárak.
A cég szerint környezetbarát megoldásról van szó, használata pedig számos előnnyel jár, azonban az eddigi tapasztalatok alapján több probléma is van vele.
Lesznek, akik emelni fogják az árakat, köszönhetően az igen magas inflációnak, ami már mindenkit érint.
Az év eleji béremelésnek szinte már nyoma sincs az inflációnak köszönhetően, ám a problémák tartós megoldásához még jobb fizetésekre lenne szükség.
Az orosz-ukrán háború, valamint az ennek okán bekövetkezett inflációs helyzet és az árstopok is jelentős szerepet játszottak abban, hogy a hazai vendéglátósok igen nehéz helyzetbe kerültek.
A tavalyihoz képest nagyjából 15 százalékkal növekednek az árak a balatoni éttermekben, de a vendégek száma nem csökkent.
A legfrissebb statisztikából kiderül, hogy a január-áprilisi mérlegek 4 százalék csökkenésre utalnak a felszolgált ételeket, italokat nézve.
Ha azonban a 2019-es időszakot nézzük, akkor ez még mindig jelentősen kevesebb.
Július 1-től kellett volna az adatokat továbbítani az NTAK rendszerébe.
A szakértő szerint az idei nyár hasonlítani fog a 2019-es „csúcsévhez”, év végére pedig kiderül, hány vendéglátóegység zárt be véglegesen, és hányan vártak a megfelelő pillanatra az újranyitáshoz.