Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Sorra húzhatják le a rolót a vendéglátósok

Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 10. - 06:21

A helyzet még rosszabb, mint a koronavírus idején.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint leginkább a kisvállalkozások vannak kitéve a rezsikrízisnek, melyek gyakorlatilag sorra jelentik be, hogy bevételeikből nem tudják fedezni a megugró költségeket.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

„Ez a realitás, tragikus a helyzet. Nemcsak a kisvállalkozásokat, a nagyokat is nyomasztja az áremelkedés, mert nagyobb alapterületen, nagyobb kapacitás mellett több vagy nagyobb energiafelhasználó berendezés van” – mondta az Indexnek Kovács.

Mint elmondta, lényegében minden olyan vendéglátóegységet, ahol konyhát is üzemeltetnek, nagyon súlyosan érinti a mostani helyzet, így az éttermek mellett a pékségek és a cukrászdák számára is rendkívül nehéz lesz a túlélés.

Kovács szerint ugyan kitartó és elszánt a vendéglátós társadalom, az elmúlt években így is ezrével zártak be. Míg 2019-ben 51 ezer vendéglátóhely üzemelt az országban, addig ez a szám ma már csupán 48 ezer, és további csökkenés várható.

„Azért nehezebb a mostani helyzet, mert a járványügyi korlátozások idején a vásárlóerő nem csökkent, nyaranta láthattuk, hogy robbanásszerű igény volt a vendéglátásra, a terasznyitás idején is tömve voltak a vendéglátóhelyek” – emlékeztetett Kovács László.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.