Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nem feltétlenül leszünk egészségesebbek attól, ha elkerüljük a feldolgozott ételeket

A kutatás eredményei szerint a tápérték sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, miszerint nem feltétlenül leszünk egészségesebbek attól, ha elkerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszereket. A kutatás eredményei szerint a tápérték ugyanis sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke. A témát illetően Julie Hess táplálkozástudós, a tanulmány vezetője elmondta, világosan látszik, hogy feldolgozatlan ételekből is állhat alacsony minőségű étrend.

Ezt úgy bizonyították, hogy két különböző étrendet állítottak össze, az egyikben a kalóriák 20, a másikban 67%-a származott ultrafeldolgozott élelmiszerekből. Egészséges táplálkozási mutatójuk viszont megegyezett, mindkettő 43-44 pontot ért el a 100-ból – írja a 24.hu az EurekAlert! beszámolója alapján. A cikkben hozzáteszik: Soron kívül Budapest felkészült a pénteki havazásra: több mint 50 gép bevetésre kész

Az elmúlt években az ultrafeldolgozott ételeket számos tanulmány hozta összefüggésbe az elhízással, cukorbetegséggel, rákkal és a demenciával is, ugyanakkor arról is szót kell ejteni, hogy ezen ételeknek előnyeik is vannak. Például jellemzően olcsóbbak és átlagosan háromszor több ideig állnak el, mint a friss ételek.

Továbbá azt is érdemes kiemelni, hogy léteznek olyan ultrafeldolgozott termékek, amelyek tápanyagokban kifejezetten gazdagok, mint pl. a dobozos tojásfehérje, az almaszósz vagy az ultraszűrt tej. De persze a szakértők ezzel nem az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztására szeretnék biztatni az emberek, mindössze arra akarják felhívni a figyelmet, milyen fontos odafigyelni ételeink tápértékére.

Ebben a cikkben egyébként arra is kitértünk, mi az az öt gyakori hiba, amit elkövethetünk az egészséges táplálkozás során. Az egyik ilyen a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása, de a nem megfelelő folyadékbevitel is felkerült a listára. Emellett azt is megírtuk, hogy nagyban függ az étrendtől, milyen gyorsan öregszik az agy.