Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,79 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
467,75 Ft
Bitcoin
64,119 $

Tanulmány: lehetséges az emberek és cápák közötti békés együttélés

Kutatók drónok segítségével tanulmányozták a dél-kaliforniai partok mentén élő fiatal fehér cápákat, és azt, hogy milyen közel úsznak a vízben lévő emberekhez. Meglepő eredményekre jutottak.

...svg content...Fotó: Unsplash/Gerald Schömbs
Tudomány
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Kaliforniai Állami Egyetem Long Beach-i Shark Lab kutatói drónok segítségével tanulmányozták a dél-kaliforniai partok mentén élő fiatal fehér cápákat, és azt, hogy milyen közel úsznak a vízben lévő emberekhez: kiderült, hogy a cápák és az emberek elég közel úszkálnak egymáshoz, a kutatók szerint majdnem egy „harapási sugarú körön belül”.

A Shark Lab szerint azonban ez biztonságos. Eredményeik szerint 2019 januárja és 2021 márciusa között a 26 vizsgált strand egyikén sem jelentettek cápaharapást. A fiatal fehér cápák jellemzően két helyen, Santa Barbara megye déli részén és San Diego megye középső részén csoportosultak. Soron kívül 1500 tonna olajjal borult fel egy tankerhajó a Fülöp-szigeteken

A kutatók két éven át tanulmányozták a fentebb említett helyszíneket, s mintegy 1500 drónrepülést hajtottak végre: ezen a két helyen a fiatal fehér cápák a vizsgált napok 97 százalékában az emberek közelében úsztak. Gyakran úszkáltak továbbá relatíve közel a szörfösökhöz és a paddle boardosokhoz is:

Patrick Rex, a Cal State Long Beach végzős hallgatója, a tanulmány vezetője az eredmények kapcsán megosztotta:

„A legtöbbször a vízhasználók nem is tudták, hogy a cápák ott vannak, de a levegőből könnyedén láthattuk őket.”

A kutatók megerősítették, hogy a szörfösök, az úszók és a cápák békésen együtt tudnak élni, de „soha nem számítottunk arra, hogy ennyi találkozást látunk minden nap, harapások nélkül” – jegyezte meg Chris Lowe, tengerbiológus professzor és a Shark Lab igazgatója. Hangsúlyozta továbbá:

„Ez nem csak a cápákról szól, hanem az emberekről is. Ez a tanulmány megváltoztathatja az emberek felfogását arról, hogy a cápák milyen kockázatot jelentenek az emberekre, akik megosztják velük az óceánt.”

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Helyszíni fotók a szentesi vonattragédiáról

Szentes és Csongrád között történt a súlyos vonatbaleset, ami végül két ember életébe került, a körülményeket vizsgálják.

Botránnyal indult a párizsi olimpia

Marokkó 2-1-re legyőzte Argentínát a férfi labdarúgótorna nyitómérkőzésén, ám mindezt csak egy nagy csavar végén.