Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,23 Ft
Euró
393,16 Ft
Font
456,41 Ft
Bitcoin
66,084 $

Létrehoztak egy génmódosított tehenet, amely képes emberi inzulint termelni a tejében

A tudósok azt remélik, hogy mindez segíthet a világ inzulinellátási problémáinak kezelésében.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Biotechnology Journal című folyóiratban közzétett tanulmány szerint brazíliai kutatók létrehoztak egy genetikailag módosított tehenet, amely képes emberi inzulint termelni a tejében. Ezzel ő lett a világ első ilyen teljesítményre képes transzgenikus tehene – emelik ki. A kutatók abban bíznak, hogy mindez egy nap megnyitja az ajtókat a fenntartható inzulintermelés előtt, ugyanakkor azt is tudják, hogy ehhez még sok idő kell. Fontos hozzátenni: egyelőre ez az eredmény csak a koncepció bizonyítékát jelenti.

De további teszteléssel és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyásával ez a módszer a jelenlegi inzulintermelési módszerekkel vetekedhet, amelyekben genetikailag módosított élesztőt és baktériumokat használnak – írja az Index az IFLScience cikke alapján. A tanulmány vezető szerzője, Matt Wheeler professzor úgy fogalmazott: „A természet az emlőmirigyet úgy tervezte, hogy az nagyon-nagyon hatékonyan állítson elő fehérjét”. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

„Ezt a rendszert kihasználva olyan fehérjét állíthatunk elő, amely világszerte emberek százmillióin segíthet” – hangsúlyozta. Mindehhez a kutatók egy transzgenikus tehenet hoztak létre úgy, hogy 10 tehénembrióba beillesztették a proinzulint kódoló emberi DNS egy szakaszát. (A proinzulin egy molekula, amelyből a C-peptid lehasadásával jön létre az inzulin.) Ezeket a módosított embriókat pedig normál tehenek méhébe ültették, amelyek közül az egyik élő, transzgenikus borjút ellett.

„A célunk az volt, hogy proinzulint állítsunk elő, tisztítsuk ki inzulinná, és onnan folytassuk. De a tehén inzulint is termelt, körülbelül három az egyhez arányban a proinzulinnal szemben” – magyarázta Wheeler. Elmondása szerint ahhoz, hogy az inzulin és a proinzulin felhasználható legyen, először ki kellene vonni és tisztítani kellene őket. Feltételezve, hogy ez megvalósítható, ha minden tehén 1 gramm inzulint tudna előállítani literenként, akkor ez a rendszer rengeteg inzulint tudna termelni.

A cikk szerint a kutatók most arra készülnek, hogy újraklónozzák a tehenet, s később egy egész transzgenikus csordát hozzanak létre, amely szerintük egy nap inzulinnal láthatná el cukorbetegek millióit világszerte. Mindez egyelőre csak egy vágyálomnak tűnik, de a professzor optimistán tekint előre, hisz a sikerben, még ha ehhez több időre is van szükség. De ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy korábban hatalmas felfedezést tettek az inzulin kapcsán, amely szintén reményt adhat a cukorbetegek számára a jövőre nézve.