18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Már aznap megöltek egy nőt a tálibok, amikor ígéretet tettek rá, tiszteletben tartják a nők jogait

Fotó: Unsplash/Elin Tabitha
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 18. - 12:30

Arra biztatják a nőket, térjenek vissza az iskolákba és a munkahelyeikre.

Tálib harcosok megöltek egy nőt kedden Afganisztánban, amiért nem viselt burkát – ugyanazon a napon, amikor ígéretet tettek rá, hogy az ország új korszakba érkezik hatalomátvételükkel, amely tiszteletben tartja a “nők jogait.”

A New York Post a Fox News-ra hivatkozva arról számolt be, hogy felkerült egy kép a világhálóra, amin egy vérbe fagyott nő látható Takhar tartományban, szerettei pedig holtteste körül térdelnek. A nővel tálibok végeztek, mert nem viselt burkát.

Zabihullah Mujahid tálib szóvivő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szigorú és jogfosztó sarián belül hajlandóak tiszteletben tartani a nők jogait. A militáns csoport arra sürgette a nőket, hogy térjenek vissza az iskolákba és a munkahelyeikre, míg egy másik tálib szóvivő egy újságírónőnek adott tévéinterjút.

A Szeptember 11. előtti tálib uralom ideje alatt a nők és a lányok nem hagyhatták el otthonukat férfi kísérő nélkül Afganisztánban, iskolába nem járhattak és munkát nem vállalhattak. 

A tálibok arra is ígéretet tettek, hogy nem próbálják majd megakadályozni az evakuálásra tett kísérleteket, ehelyett azonban felügyeletük alá vonták a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér bejáratait, és a menekülni próbálókat megtámadták.

Az afganisztáni helyzetről szóló hosszabb elemzésünk itt olvasható, az elmúlt napok eseményeiről többek között itt, itt, itt és itt írtunk.