Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,428 $

A pánik enyhítése érdekében amnesztiát hirdettek a tálibok Afganisztánban

Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot. MTI/AP/Rahmat Gul
not image

Kolláth Benjámin

2021. augusztus 17. - 13:22

A nők elleni brutális elnyomásról híres csoport most a nők felé is nyitna, legalábbis arra kérték őket, hogy álljanak be az új kormány mögé.

A tálibok kedden Afganisztán-szerte amnesztiát hirdettek és az ország női lakosságát a kormányhoz való csatlakozásra biztatták, ezzel próbálva meggyőzni a lakosságot, hogy a kabuli repülőtéren a tömegesen menekülők ellenére ők megváltoztak, miután gyakorlatilag harc nélkül foglalták el az országot ismét a 90-es évek óta először. Az AP beszámolója szerint azonban sokan kétkednek ebben.

Soron kívül A Szigeten lezuhant artista lábáért küzdenek az orvosok

A korábban hatalmon lévő tálib rezsim ugyanis ultrakonzervatív nézeteiről volt ismert, melybe nők megkövezése, csonkítása és nyilvános kivégzése is belefért. Az eddig is általuk uralt területeken még a közelmúltban is történtek hasonló esetek és bár nem érkeztek még hírek Kabulból komolyabb hasonló megtorlásokról, sok helyi nő retteg attól, hogy jogfosztás következik számukra.

Az amnesztiát Enamulla Szamangani, a tálibok kulturális tanácsának elnöke jelentette be, ez volt az első megnyilatkozás arról, milyen kormányzást képzelnek el a tálibok, még ha elég ködösen is fogalmazott: „Az Iszlám Emirátus nem szeretné, ha a nők áldozatok lennének. A saria törvényeknek megfelelően a kormánystruktúra része kell, hogy legyenek.”

Ez eleve nagy váltás lenne legutóbbi uralmukhoz képest, amikor a nők háziasszonysorban voltak tartva. Szamangani azt nem magyarázta el pontosan, mit értett a saria törvények alatt, azt sugallva, mindenki tudhatja, miről van szó. Azt sem részletezte, mit jelent az amnesztia – más tálib vezetők szerint nem terveznek bosszút állni azokon, akik az előző kormánynak vagy más országoknak dolgoztak.

Helyi idő szerint kedd délelőtt Kabulban nők egy csoportja tüntetett rövid ideig annak érdekében, hogy a tálibok „ne irtsák ki” őket a közéletből.

Mindeközben a főváros nemzetközi reptere újra elkezdte fogadni az új kormány elől menekülők evakuálására érkező repülőket, miután hétfőn teljes káoszba torkollt a folyamat, halálos áldozatokkal, legalább heten vesztették életüket.

Egyre több helyről jelentik be, hogy sikeresen menekítettek ki embereket az országból, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia folyamatos evakuációja mellett Németország egyelőre hét, India pedig 120 tisztviselőt tudott elhozni repülővel, Svédország és Japán összes helyi diplomatáját hazareptette már, Spanyolország pedig katonai gépeket indított az övéikért.

Időközben az is kiderült, hogy a holland nagykövetség biztosításán dolgozó 26 magyar biztonsági szakember továbbra is Kabulban van. Asraf Gháni elnök már korábban elhagyta az országot, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.