Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Több mint két tucat magyar rekedt Kabulban

Fotó: Kabul, 2021. augusztus 16. A brit védelmi minisztérium által közreadott képen a brit hadsereg gyorsreagálású légideszantformációjának tagjai kiszállnak egy repülõgépbõl Kabulban 2021. augusztus 15-én. A brit hadsereg elkezdi a brit állampolgárok kimenekítését Kabulból, miután elõzõ nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fõvárosba és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot. MTI/AP/Brit védelmi minisztérium/Leading Hand Ben Shread
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 17. - 12:35

Bár hétfőn még azt mondta a külügyminisztérium, hogy nem tartózkodnak magyar állampolgárok Afganisztánban, a sajtóértesüléseket megerősítették a több mint két tucat biztonsági szakemberről.

Huszonhat, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését – tudta meg a hvg.hu

Soron kívül AI: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása

Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el, a társaságnak több mint két tucat magyar alkalmazottja dolgozott Afganisztán fővárosában. 

Bár a holland küldöttség a tálibok benyomulása és hatalomátvétele miatt egyik pillanatról a másikra elhagyták a nagykövetséget, a magyar szakemberek azonban egyelőre a kimenekítésre várnak. 

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium hétfőn még azt közölte, hogy Afganisztánban nem tartózkodnak magyar állampolgárok. A lap információi szerint már folynak az egyeztetések a magyar biztonsági szakemberek evakuálásáról. 

A holland védelmi minisztérium vasárnap jelentette be, hogy evakuálják a Kabulban tartózkodó küldöttséget, az összes alkalmazottal, családtaggal és a menedékjogot élvező tolmácsokkal együtt, ennek részleteiről azonban biztonsági okokból nem közöltek semmit.

Az afganisztáni helyzetről készült hosszabb elemzésünk itt érhető el, míg a fővárosi repülőtéren kialakult káoszról itt írtunk korábban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.