Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Afganisztáni káosz: többen meghaltak a kabuli repülőtéren kialakult káosz során

Fotó: Kabul, 2021. augusztus 16. A német légierõ Airbus A400M szállítórepülõgépe felszáll a Hannover közelében fekvõ wunstorfi légitámaszpontról 2021. augusztus 16-án. A német hadsereg el akarja kezdeni a német állampolgárok, helyi segítõik és családtagjaik kimenekítését Kabulból, miután elõzõ nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fõvárosba és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a fõváros valamennyi területét ellenõrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot. MTI/AP/dpa
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 16. - 12:57

Legalább öt ember életét vesztette Kabulban, az azonban nem világos, hogy a tömeg taposta őket agyon, vagy fegyverlövések végeztek velük.

Az Afganisztán feletti tálib hatalomátvétel kétségbeesett jelenetekkel zárult a kabuli repülőtéren, ahová afgánok ezrei érkeztek abban a reményben, hogy minél hamarabb elhagyhatják az országot. Az NDTV a Reuters hírügynökség tudósítására hivatkozva azt írja, hogy a repülőtéren kialakult káoszban legalább öt ember életét vesztette.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A hírek szerint a kabuli repülőtéren szórványosan lövöldözések történtek, a reggeli órákban pedig az amerikai katonák lőttek a levegőbe a tömeg feloszlatására tett kísérletként. Számos amerikai katonai tehergép parkolt Kabulban, az afgán fővárosban. 

Egyelőre nem világos, hogy az öt áldozat hogyan vesztette életét. Az Egyesült Államok egy tisztviselője közölte, hogy az amerikai katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy megállítsák az USA diplomatáit és a nagykövetség munkatársait szállító hadi repülőgépre felszállni próbáló embereket, akik az elesett városból próbálnak elmenekülni.

Egy több mint 20 órája repülőgépre váró szemtanú elmondta, hogy nem tudni, hogy az öt elhunyttal fegyverlövések végeztek, vagy a tömeg taposta őket agyon. A közösségi oldalakon megjelent felvétele szerint három holttest a repülőtér épületének egy oldalsó bejáratánál hevert, de egy másik szemtanú szerint legalább öten vesztették életüket.

Az afgán légteret lezárták, a kabuli légtérről pedig kiadtak egy jelzést, miszerint többé nem használható. Az NDTV forrása elmondta, hogy egy indiai repülőgép, mely az Afganisztánból menekülni próbáló emberekért indult volna a kabuli repülőtérre, nem teljesítheti küldetését a nem biztonságos légtér miatt.

Az afgán légtéren áthaladó járatokat eltérítették, így az Chicagóból és a San Franciscóból Új-Delhibe érkező repülőgépeknek kerülnie kell. Az Air India légitársaság újabb útvonalakon dolgozik, hogy biztonságos légtereken keresztül tudják biztosítani a légiforgalmat India és az Egyesült Államok között.

Az afganisztáni helyzetről szóló hosszabb elemzésünk itt érhető el, a repülőtéren készült felvételekről írt beszámolónk itt olvasható.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.