Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

A tálibok őrséget állítottak fel a kabuli orosz nagykövetség körül

Iszlamista szélsõséges tálib fegyveresek járõröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Elõzõ nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fõvárosba és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a fõváros valamennyi területét ellenõrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot. MTI/AP/Sidiqullah Khan
not image

Takács Petra

2021. augusztus 16. - 21:32

Miután a tálibok elfoglalták Kabult, és megkezdték a civilek fegyvereinek begyűjtését, most egy őrséget is felállítottak az orosz nagykövetség körül.

A tálibok őrséget állítottak fel a kabuli orosz nagykövetség körül, és szavukat adták, hogy a diplomaták haja szála sem fog görbülni – jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai külügyminisztérium második ázsiai osztályának igazgatója hétfőn, az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva.

Soron kívül Oroszország bécsi nagykövete: az “oroszellenes” szankciók teljes kudarcot vallottak

“Viszonylag nagy nagykövetségünk van Afganisztánban, körülbelül száz emberrel. A személyzetünk egy részét szabadságra küldjük, vagy más módon evakuáljuk, hogy ne legyen túl nagy a jelenlétünk” – nyilatkozott.

Kabulov szerint Kabulban “abszolút nyugodt a helyzet”, amit nem kell összekeverni a főváros repülőterén az amerikaiak hibájából kialakult helyzettel. Rámutatott: a radikális iszlamista szervezet legfelső vezetése utasította a tálib fegyvereseket, hogy ne bántsák a lakosságot. Mint mondta, kabuli képviseletükre még nem érkezett be evakuálási kérelem a helyben élő orosz állampolgároktól.

Zamir Kabulov közölte: nem tart attól, hogy Afganisztánban második Iszlám Állam jöhet létre, mert a gyakorlatban tapasztalta, hogy a tálibok “könyörtelenül harcoltak” a terrorszervezet ellen és nem voltak elnézőek vele, mint az Egyesült Államok, a NATO és az elmenekült afgán kormány. Ugyanakkor leszögezte, hogy Moszkva nem fog kapkodni a tálibok elismerésével.

“Figyelemmel kísérjük majd, hogy a közeljövőben mennyire felelősségteljesen kormányozzák az országot, s ennek alapján az orosz vezetés le fogja vonni a szükséges következtetéseket” – mondta.

Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése szükséges ahhoz, hogy a tálib mozgalom lekerüljön a terrorista szervezetek listájáról Oroszországban. Elismerte, hogy Moszkvát meglepetésként érte, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, mert Oroszország azt hitte, az afgán hadsereg egy ideig ellen fog állni.

“De úgy tűnik, túlságosan optimisták voltunk az amerikaiak és a NATO által kiképzett fegyveres erők minőségének megítélésében. Mindannyian megadták magukat az első lövésnél” – fogalmazott Kabulov.

Hangot adott azon véleményének, miszerint az a narratíva, hogy Afganisztán előzetes forgatókönyv alapján került ilyen hirtelen a tálibok kezére, csupán az amerikaiak kudarcát próbálja elrejteni. Kabulov a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte Moszkva abbéli megelégedettségét, hogy a hatalomváltás Kabulban békés módon, “egyetlen lövés nélkül” zajlott le. Azt mondta, a tálibokat régóta “megegyezésre képesebbnek” tartotta a kabuli kormánynál.

Az orosz szakdiplomata hangsúlyozta, hogy Oroszország Afganisztán esetében többfajta forgatókönyvre is felkészült, és abból indul ki, amelyik a leginkább kedvező Oroszország és közép-ázsiai szövetségesei számára. Hozzátette: Moszkva egyetlen olyan tényt sem lát, amely arra utalna, hogy az Afganisztánban felülkerekedett radikális mozgalom fenyegetést jelentene. Emlékeztetett rá, hogy a tálibok többször megerősítették: nincsenek területen kívüli céljaik.

“Ez azonban nem jelenti azt, hogy lazíthatnánk, mert ilyen kaotikus helyzetben, amikor totális rendszerváltás történik, mindig van rés olyan más nemzetközi terrorszervezetek számára, amelyek hosszú távon veszélyt jelenthetnek szövetségeseink biztonságára” – tette hozzá az orosz diplomata.

Tévényilatkozatában Kabulov az új afganisztáni hatalom elismerését attól tette függővé, hogy a jövőben a gyakorlatban hogyan tartja majd tiszteletben a szabályokat, valamint az alapvető állampolgári és emberi jogokat. Elmondta, hogy telefonmegbeszélést folytatott amerikai kollégájával, a tálibokkal Dohában tárgyaló Zalmay Khalilzaddal.

A kabuli orosz nagykövetségen a TASZSZ orosz hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy Asraf Gáni afgán elnök bankókkal megrakodott helikopteren menekült el Afganisztánból.

“Négy autót tömtek meg pénzzel, a pénz egy részét a helikopterbe próbálták meg begyűrni. Nem fért be minden és a pénz egy része a repülőtéren maradt” – idézte az MTI a névtelenül nyilatkozó orosz diplomatát.