Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Szombaton is folytatódott a rendkívül meleg időjárás

Szeged külterületi állomásán 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet mértek, amely 1 fokkal haladja meg az 1958-ban Ásotthalmon regisztrált napi rekordot.

Fotó: Unsplash/Timothy Eberly
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint arról már több cikkünkben is beszámoltunk, nap nap után újabb melegrekord született Budapesten. Múlt vasárnap például rekordenyhe volt az idő, a hajnali és a napi melegrekord is megdőlt. Kedden pedig a fővárosi melegrekord, továbbá a napi legmagasabb széllökés több mint 60 éves rekordja is megdőlt.

A HungaroMet Zrt. korábbi tájékoztatása szerint február első 8 napja erősen nyitott hőmérsékleti szempontból: szinte mindegyik nap országszerte meghaladta a csúcshőmérséklet az ilyenkor szokásosat. Különösen február 3-a óta rendkívül markáns a napi átlagtól való eltérés, amely országos átlagban is gyakran alakult 10 fok körül. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

Nemrégiben pedig arról számoltak be a honlapjukon, hogy február 10-én, szombaton is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, újfent több melegrekord dőlt meg. Kifejtik, Szeged külterületi állomásán 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet mértek, amely 1 fokkal haladja meg az Ásotthalmon 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordot.

Az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordjánál – teszik hozzá. Emellett a fővárosban is melegrekordok dőltek meg: Újpesten 18,4 fokot mértek a legmelegebb órákban szombaton.

Ez pedig több mint 2 fokkal magasabb a Lágymányoson 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximumnál. Megjegyzik, Budapesten is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, amelyek szintén napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekordok. A korábbi rekord 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomáson mértek 1966-ban – derül ki a tájékoztatásból.