Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

A kampány megkönnyíti a magányos merénylők dolgát egy szakértő szerint

A mostani összeurópai kampány idején a szokásosnál is nagyobb a biztonsági kockázat.

...svg content...Fotó: Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Az elmúlt évtizedekben Európában és az Egyesült Államokban sem volt példa arra, hogy hivatalban lévő állami vezető ellen merényletet kövessenek el. A biztonsági intézkedések az utóbbi évtizedekben ugyanis megnehezítik a magányos merénylőknek a tevékenységét” – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukács Intézetének tudományos munkatársa, Kemény János. Ugyanakkor, ha egy kicsit kitekintünk Európán kívülre, nem példa nélküli a mostani eset: 2022-ben a japán miniszterelnököt, Abe Sindzót érte halálos lövés, illetve a 2005-ös libanoni bombamerénylet is megemlíthető, amiben az akkori miniszterelnök, Rafik Hariri vesztette életét.

„De a történelemben lehetne még számos, egyéb érdekes példát említeni” – jegyezte meg Kemény János, aki szerint ez a „műfaj” továbbra sem múlt el, a fenyegetés mindig ott van. „Hála a fejlődő technikai, taktikai és egyéb megoldásoknak, jóval nehezebben kivitelezhető egy ilyen merénylet, mint az régebben volt” – magyarázta. Jelenleg valamennyi európai uniós országban választási kampány zajlik, ami megkönnyíti a magányos merénylők dolgát, éppen ezért a szakértő szerint az óvatosság minden esetben indokolt. Sosem lehet tudni azt, hogy van-e egy olyan pszichés vagy egyéb problémákra küszködő személy, aki előre jelezhetetlen indokkal és módon megpróbál ilyesfajta merényletet végrehajtani. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Ezt követően a szakértő azzal folytatta: „A kampányidőszakok legfőbb problémája a minél nagyobb nyilvánosság előtt való megjelenés, a minél több emberrel való érintkezési lehetőség, ami biztonsági szempontból óhatatlanul sebezhetőséget jelent, és ezek a kérdések azok, amik minden esetben egyedi elbírálás alá kell, hogy essenek, részint a biztonsági oldalról”. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében ugyanakkor a politikusoknak is nagyobb a felelősségük – írja az Infostart. Mint ismert, több mint 3 órán át tartott Robert Fico operációja azt követően, hogy közvetlen közelről öt lövést adtak le rá, amelyek közül három találta el.

Már azt is tudni, hogy egy idős férfi követte el a merényletet, aki nem tud azonosulni a szlovák miniszterelnök politikájával, valószínűleg emiatt akart végezni vele. Szakértők szerint hibáztak a Fico védelméért felelős személyek, és már ebben az ügyben is vizsgálódhatnak a hatóságok. A merénylő pedig nagyon súlyos büntetésre számíthat, aligha szabadulhat valaha is a börtönből, és már letartóztatásban van, nem egy családtagját hallgatták ki a merénylet után. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint Fico már nincs életveszélyes állapotban, s mint fogalmazott, Fico túl fogja élni a sérüléseit, jól sikerült a műtét.

Később újabb információk láttak napvilágot a 71 éves támadó kapcsán, aki a lévai Dúha irodalmi kör tagja volt és verseket írt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy helyi bevásárlóközpontban, de arról nem tudni, mennyire érthetett a fegyverekhez. Mindenesetre többször eltalálta Ficót, célzott lövéseket adhatott le, viszont erről biztosat majd csak a ballisztikus szakértői vélemény fog mondani a tárgyalás alatt.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.