Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Szlávik megosztotta meglátásait a védettség meghatározásáról

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője nemrég adott interjújában osztotta meg meglátásait a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, többek közt arra is kitért, hogy hogyan is kell pontosan értelmezni a védettségi státuszt.

...svg content...Szlávik János infektológus fõorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szakember szerint jelenleg túl nagy figyelmet fordítunk az ellenanyagszint-mérésekre, mert bár az oltások valóban jelentősen csökkentik a fertőzés kockázatát, mégis időre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő szintű védettség kialakuljon az oltottak szervezetében.

Szlávik kiemelte, a fertőzést követő védettséget egész egyszerűen nem lehet meghatározni ellenanyag-szintekkel, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megállapításra kerüljön, pontosan mit jelent az alacsony, a közepes és a magas védettségi szint a fertőzés után. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A védettség meghatározása rendkívül komplex, ugyanis nem csupán az ellenanyagszintet kell figyelembe venni, ott vannak még a különböző neutralizáló ellenanyagok, valamint a sejtes védettség is: ebből is látszik, hogy az ellenanyagszint mérésével nem kapunk pontos képet az érintett védettségi szintjéről.

Az infektológus kiemelte, a koronavírus elleni oltások klinikai vizsgálatai során azt akarták kideríteni, hogy a beoltottak képesek-e újra megfertőződni a vírussal vagy sem, majd ezek alapján állapították meg az oltóanyagok hatékonyságát. Természetesen nem elhanyagolható az ellenanyagszint mértéke sem, a legfontosabb azonban, hogy kiderüljön, a beoltottak képesek-e újrafertőződni, tehát a vakcinák védenek-e az ellen, hogy másokat is megfertőzzünk.

A hazai oltásokkal kapcsolatban Szlávik úgy fogalmazott, nem érzi szükségét annak, hogy az oltópontok tömegeket legyenek képesek befogadni egyidejűleg, sőt szerinte regisztráció nélküli oltásra sincsen szükség Magyarországon, ugyanis jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag ahhoz, hogy bárki, bármikor, bárhol kérhesse azt.

A szakember az iskolák újranyitásáról is elmondta meglátásait, s úgy véli, az iskolákat április 19-én ki lehet nyitni, mivel a pedagógusokat a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcinával oltották be, mely már két hét alatt képes 80 százalékos védelmet nyújtani a fertőzéssel szemben, a kisgyermekek pedig kevésbé hajlamosak a fertőzés átadására.

Az infektológus azt is elmondta, hogy szerinte a koronavírus velünk fog maradni, tehát nem fog eltűnni teljes mértékben, de az emberiség képes a járvány legyőzésére, és számíthatunk arra, hogy ugyanúgy vissza fog térni évről-évre, mint az influenza írja az Infostart.