Szlávik már elengedné a járványt, de a harmadik oltást mindenképp javasolja

Fotó: Unsplash/Nik Shuliahin
not image

Borbély Fanni

2022. január 25. - 21:13

Az omikron variáns megjelenésével egyre többen találgatják, hogy vajon ez lehet-e a globális járvány vége – Szlávik János most erre válaszol.

Egyre több ország oldja fel a beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozásokat, miután olyan gyorsan terjed a koronavírus új variánsa, az omikron, mely képes akár az oltottakat is megfertőzni, kikerülve az immunrendszert. Egyes országokban teljesen eltörölték a beutazásra vonatkozó korlátozásokat, míg egyre több helyről hallani, hogy a harmadik oltáshoz kötik a lakosság védettségét – mindez arra enged következtetni, hogy hamarosan véget érhet a globális koronavírus-járvány.

Eközben Izraelben már megkezdték a negyedik dózis oltóanyag beadását a 60 éve felettieknek, valamint a magas kockázati csoportba tartozóknak, valamint az izraeli egészségügyi tanácsadó testület javaslatot tett a kormánynak arra vonatkozóan, hogy a jövőben ajánlja fel a negyedik oltás lehetőségét minden 18 év feletti lakosnak.

Szlávik János ennek kapcsán osztotta meg meglátásait a Life TV Ébredj velünk című műsorában, ahol azzal kezdte, hogy ő személy szerint már egy az egyben “elengedné a járványt”, ugyanis ahogy több országban is láthatjuk, sorra oldják fel a korlátozó intézkedéseket, a szakember meglátása szerint pedig egy olyan hihetetlenül gyorsan terjedő variáns esetében ,mint az omikron, nincs is értelme fenntartani a járványügyi korlátozásokat.

Meglátása szerint hiába a szigorú korlátozás, ha az ember így vagy úgy, de egy idő után mindenképpen megfertőződik a vírussal, ezért úgy véli, a korlátozásoknál sokkal fontosabb az oltás. Tanulmányok kimutatták az omikron kapcsán, hogy mivel jelentősen mutálódott, így a két oltás már nem elegendő, Szlávik szerint három adag oltással azonban sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy megússzuk a súlyos lefolyású megbetegedést.