Magyarázatot adtak arra, miért fertőződhetnek meg omikronnal az oltottak

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2022. január 13. - 14:46

Japán kutatók tanulmányából kiderült, védettebbek lehetnek azok az oltott személyek, akik a vakcinát hónapokkal korábban vették fel.

Azok az országok, amelyekben 2021 végén nagy számban következtek be nem omikron okozta áttöréses megbetegedések, előnyben lehetnek az omikronos hullám érkeztekor az egyelőre szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmány szerint, amit az Infostart hírportál ismertetett.

A tokiói Japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének kutatója, Arasiro Takesi kollégáival arra szeretett volna választ kapni, miért változó a lakosság immunitása az oltások kapcsán.

Rájöttek, hogy az oltás és a fertőzés közötti idő hossza erős összefüggést mutatott azzal, hogy az egyén antitestjei mennyire jól védik a sejteket a fertőzéssel szemben, különösen az omikron esetében.

Az oltás az antitesttermelés rohamához vezet, ahogyan egy fertőzés is tenné. Ha valaki nem sokkal az oltás után megfertőződik, ezek az antitestek valószínűleg még mindig keringenek a vérben, ahol kötődnek a vírushoz, és gyorsan elpusztítják.

Ha viszont valaki hónapokkal az oltás után fertőződik meg, az antitesteket a T-sejtes immunitás állítja elő. Amikor a szervezet ismét találkozik a kórokozóval, ezek a memóriasejtek szolgálatba lépnek, lehetőségük van az antitestek finomítására, így jobb védelmet nyújtanak a későbbi fertőzésekkel szemben – magyarázta a kutató.