Szlávik János szerint hihetetlenül gyorsan terjed az új covid-variáns

Fotó: Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az új omikron-variáns terjedése rendkívül gyors, ugyanakkor egyelőre nem kell tartani attól, hogy olyan problémákat okozhat, mint az elődei a múltban.

Az jól látszik, hogy az emberek megtanultak a koronavírussal élni, miközben maszkot hordtak és beadatták maguknak az oltásokat. Az idő múlásával a világjárvány véget ért, és visszakaphattuk a régi életünket.

Maga a koronavírus viszont nem tűnt el, Magyarországon is emelkedést mutatnak az értékek. Sőt, az Egyesült Államokban elkezdtek aggódni, és semmit sem bíznának a véletlenre, újabb oltásokat adnának be az embereknek.

Augusztus óta Magyarországon is jelen van az omikron legújabb variánsa, ami EG.5 és Eris néven fut. A HírTV vendégeként beszélt arról Szlávik János, hogy az új variáns valóban hihetetlenül gyorsan képes terjedni.

A tüntetek gyakorlatilag ugyanazok, mint korábban, kezdve a torokfájással, a lázzal, az orrfolyással, az ízületi fájdalmakkal és gyengeséggel. Ettől függetlenül Szlávik nem tartja olyan veszélyesnek a variánst.

Szerinte az hiába terjed gyorsan, nem okoz komolyabb tüneteket. „Gyorsabban terjed, de nem veszélyesebb, mint a korábbi változatok, ami nagyon jó hír.” – mondta a HírTV-nek adott hosszabb interjújában.