Dollár
402,65 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
23,482 $

Szlávik János rossz hírekkel szolgált: „Rendkívül súlyos a helyzet

Fotó: Budapest, 2021. március 21. Beoltanak egy férfit a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a fővárosi Honvédkórházban 2021. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán
not image

Hujber Dávid

2021. március 22. - 12:34

Szlávik János infektológus a TV2 vendége volt hétfő reggel, és nem sok jó hírrel szolgált, kihangsúlyozva, hogy a helyzet még mindig súlyos.

Sőt, ahogyan Szlávik fogalmazott, rendkívül súlyos a helyzet, amit a hétfői adatok is megerősítettek, hiszen közel 190-en hunytak el, és rengetegen vannak kórházban, valamint lélegeztetőgépen, harcolván az életükért.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Ez most egy olyan helyzet, amire még nem volt példa az első két hullám idején, független attól, hogy már több mint 1,5 millió embert beoltottak. Ez a szám még mindig kevés a nagy változásokhoz, ahhoz, hogy a vakcinák éreztessék az igazi hatásukat.

„Továbbra is súlyosnak látom a helyzetet, ilyen mértékű növekedést még egyetlen egy hullámban sem észleltünk, és nem tudom, hol a vége, nagyon nehéz jósolni ezekkel a számokkal, de a helyzet rendkívül súlyos.” – mondta a Mokka című reggeli műsorban.

Szlávik hangsúlyozta, nagyon sokan kerülnek kórházba, nagyon sokan vannak kórházban, nagyon sok a súlyos beteg és azok, akik lélegeztetőgépre vannak kötve. „Egyelőre nem látjuk ennek a folyamatnak a végét, de szeretnénk már túl lenni rajta.”

Noha az elmúlt időszakban a mutánsok miatt sokkal több fiatalabb került kórházba, Szlávik szerint még mindig többségében az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. „Közülük nyilván sokkal többen halnak meg, mint a 30-as, 40-es éveiben járó tüdőgyulladásos emberek.”

Rusvai sokatmondó kijelentést tett a terhes kismamák oltása kapcsán

A szakember úgy érzi, reális lehet az, hogy napi szinten többen hunynak el a vírus miatt, mint 200-250 ember. Egyelőre nem tudni, mikor érik el a csúcsot a harmadik hullámmal, lehetséges, hogy a napokban, de az is lehet, hogy csak egy hét múlva.