Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Rusvai sokatmondó kijelentést tett a terhes kismamák oltása kapcsán

Rusvai Miklós virológus úgy véli, előbb-utóbb nálunk is elkerülhetetlenné válik, hogy a terhes kismamák oltása megkezdődjön.

...svg content...Illusztráció/MTI/Kovács Attila
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint ismeretes, jelenleg is 20 terhes kismamát ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzésük miatt, akik közül négyen vannak jelenleg lélegeztetőgépen. Azt kell látnunk, hogy a koronavírus nem kíméli a fiatalabb korosztályt sem, holott korábban azt az illúziót ápoltuk, hogy a fiatalokra esetleg nincs olyan súlyos hatással – fogalmazott az RTL Híradó számára Rusvai Miklós.

A virológus azzal folytatta, hogy a fertőzés önmagában a magzatra olyan értelemben nem veszélyes, hogy a placentán nem megy át, vagyis a magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, mivel viszont az anya szervezetét igen súlyosan igénybe veszi, így például a magas láznak vagy a súlyos betegségnek abortív hatása lehet. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

„Mindezek tudatában úgy gondolom, hogy előbb-utóbb nálunk sem lehet elkerülni azt, hogy a terhes kismamák oltása is megkezdődjön, hiszen mindennél fontosabb a magzat védelme és azok, akik terhesek, úgy tűnik, nincsenek védve a fertőzés ellen”

jelentette ki Rusvai.

Mint mondta, attól nem érdemes megijedni, hogy a csecsemőkben, illetve az újszülöttekben is ki lehet mutatni az ellenanyagot, ugyanis ez csak azt jelenti, hogy az anyai szervezetből védettség – úgynevezett maternális védettség – jut át az újszülöttek szervezetébe, mely egy ideig védi a magzatot a betegség ellen.

Hozzátette: más korokozók ellen is mennek át ellenanyagok az újszülöttek szervezetébe, és ez az első néhány hétben-hónapban védelmet biztosít a magzat számára.