Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Szijjártó bejelentette, egyelőre mégsem rendelünk CanSino és CoviShield vakcinákat!

Ungvár, 2021. március 30. A mobil oltócsapat orvosa az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával oltja be az Ungvári Nemzeti Egyetem orvosi karának tanárát az intézmény dékáni hivatalának egyik termében kialakított oltóponton 2021. március 30-án. Ezen a napon az egyetem orvosi karának közel hetven, a helyi kórházaknál a fertõzöttek kezelésébe bevont, tanára kapott védõoltást. MTI/Nemes János
not image

Nagy Noel

2021. április 9. - 11:59

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere bejelentette, hogy lekerült a napirendről a kínai CanSino és az indiai gyártású CoviShield megrendelése a szállítási határidők miatt.

A miniszter az ATV megkeresésére annyit mondott, hogy csak akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb vakcinabeszerzésnek, ha azok „időben” fognak segítséget jelenteni. A szállítási határidők miatt ez viszont a CanSino és a Covishield esetében ez nem áll fent.

Korábban arról szóltak a híradások, hogy több milliós tételben rendelhetünk a kínai CanSino Biologics által fejlesztett oltóanyagból, valamint az indiai Covishield vakcinából. A CanSino a Janssenhez hasonlóan egydózisos vakcina, míg a Covishield lényegében az „Indiában gyártott AstraZeneca”, ugyanabból a receptből dolgoznak.

A magyar kormány korábban bejelentette, hogy mindkét oltóanyagból rendelünk, hogy bővítsük a hazai védőoltáskészletet. Az Európai Unióban még egyik vakcinát sem engedélyezték, de Magyarországon a Szputnyik V és Sinopharm oltóanyagokat is az EMA „jóváhagyása” nélkül kezdték hazánkban alkalmazni, felgyorsítva ezzel az oltási programot.

Az ATV egy vakcina-kérdéstől független sajtótájékoztatón kérdezett rá Szijjártó Péter külügyminiszternél, hogy mi a helyzet a kínai CanSino és az indiai CoviShield beszerzésével, amire a miniszter az eddigiekhez képest meglepő választ adott:

„Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésének, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállat szállítási határidőket”

Szijjártó hozzátette: a vakcinák beérkezésének időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább.

A miniszter emlékeztetett, hogy a kínai és orosz gyártók is időben vagy akár előre is szállítanak, addig a CanSino és CoviShield esetében a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre, ezért ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolni a következő időszakban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.