Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,324 $

Személyazonosító igazolvány és lakcímkártya nélkül nem szavazhatunk

Szavazni személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehetséges, így azok, akik anélkül próbálkoznak, hiába.

...svg content...Fotó: Szavazók az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban kialakított 18. számú szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Komka Péter
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Miután sokan már a kora reggeli órákban szeretnék leadni a voksaikat, reggel 6 órakor megnyitották a szavazóköröket, ahol a következő órákban várják az állampolgárokat, többek között a budapesti választások miatt is, ami sok mindenről dönthet.

Karácsony Gergely csípős odaszúrással nyitott vasárnap reggel, de Vitézy Dávidot sem kell félteni, aki jelenleg toronymagas favoritja lehet a szavazásnak. Érdekes lesz látni a részeredményeket, mert lehetséges, szorosabb lesz a csata a vártnál. Ami biztos, kettejük közül kerül ki a győztes személye, és még ma fény derül arra, ki a győztes. Soron kívül Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely újabb bocsánatkérését

Szijjártó Péter szintén nagyon korán kelt, elsőként szavazott a lakhelyén, Dunakeszin, miközben megerősítették, egyelőre minden rendben zajlik. Többek között arról is tájékoztatást adtak, hogyan szavazhatnak a különböző képességű emberek, és számos részletet közöltek a folyamatokról.

Csak így érvényes a szavazat

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament képviselőinek vasárnapi választásán, az ország 10 119 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

A választáson kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe. A szavazókörben az is leadhatja szavazatát, aki korábbi kérelme alapján a mozgóurnát kérők jegyzékén szerepel, de személyesen megjelenik és a mozgóurna a szavazóhelyiségben van.

A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyával és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).

A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és az érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

A személyazonosság igazolására az Európai Unió más tagállama által kiállított útlevelet, személyazonosító igazolványt, vezetői engedélyt is elfogadják. Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím (illetve személyi azonosító) igazolására is szükség van a szavazáshoz vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel. A személyi azonosító a lakcímkártya hátoldalán van, valamint azt tartalmazza a hatósági bizonyítvány és az igazolás a személyi azonosító jelről is.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek. Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapokat, amelyeket a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó borítékot is kap, ebbe teheti szavazatait, mielőtt az urnába dobja.

Liner/MTI