Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Szarvasokban azonosították a koronavírus egy variánsát

Fotó: Unsplash/ Diana Parkhouse
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kutatók szarvasokban azonosították a koronavírus egyik variánsát, mely bizonyítja a szarvasról emberre történő átvitelt.

A phys.org számolt be arról, hogy 2020 nyarán, pár hónappal azután, hogy a WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust, Samira Mubareka és munkatársai Ontario és Quebec tartományban vadon élő állatokat kezdték el vizsgálni.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Mubareka, a Sunnybrook Kutatóintézet klinikai tudósa és a Torontói Egyetem Temerty Orvosi Karának laboratóriumi orvostudományi és patobiológiai tanszékének docense megosztotta, ekkor még a világjárvány egy korai szakaszában jártunk, ám már ekkor tudták, hogy a koronavírus állatokról emberekre is átterjedhet.

Rámutatott, a vadon élő állatok folyamatos monitorozása rendkívül fontos, ám egy kevésbé tárgyalt aspektusa a világjárványra történő reagálásnak: különösen aggasztóak azok a kórokozók, melyek képesek átterjedni az állatokról az emberekre, majd oda-vissza fertőzésre is képesek, ahogyan ezt a SARS-CoV-2 is teszi.

Az oda-vissza ugráló vírus folyamatosan mutálódik

A szakértő hangsúlyozta, amennyiben a kórokozó egy új állati gazdatestbe kerül, úgy hatalmas az esély az új változatok kialakulására, ezzel együtt pedig arra, hogy az új, valószínűleg fertőzőképesebb variáns átterjedjen az emberekre. Ezen összetett kérdések megválaszolása érdekében Mubareka is csatlakozott az egyetemek, kórházak és vezető tartományi és szövetségi kormányzati szervek kutatóit tömörítő munkacsoporthoz.

Első körben több mint 20 vadon élő állatfajt, köztük mosómedvéket, görényeket és denevéreket figyeltek meg, ám vizsgálataik során nem bukkantak a koronavírus nyomára. Amikor aztán 2021-ben az Egyesült Államokban jelentősen megnövekedtek az esetszámok, Mubareka és kollégái elkezdtek az Ontario és Quebec területén élő szarvasokra összpontosítani.

Megtalálták, amit kerestek

A kanadai vadon élő állatokban azonosították a SARS-CoV-2 fertőzést, majd ezt megerősítették három másik szarvasból származó mintából is, ebből kettő pedig alkalmas volt arra, hogy izolálják a vírust. A szarvasokban talált variáns egy régebbi, a B.1-es vírus egyik változata volt, melyben 76 mutációt fedeztek fel a kutatók.

Összehasonlításképpen: az alfa, a béta és a delta variánsok 24 és 31 közötti mennyiségű mutációval rendelkeztek, míg a jelenleg is domináns omikron BA.5 változatban 105 mutációt találtak. Annak ellenére, hogy az újonnan felfedezett változatnak volt néhány mutációja a tüskefehérjében, hatékonyan tudták semlegesíteni a koronavírusból felépült emberektől származó vérmintákkal.

A vérminták között volt olyan gyógyulté, aki magától épült fel a betegségből, illetve olyanoké is, akik két vagy három adag koronavírus elleni oltóanyagot kaptak. A sikeres semlegesítés pedig arra utal, hogy az omikronnal ellentétben ennek a variánsnak a genetikai változásai nem segítik elő, hogy kikerülje az oltás, vagy egy korábbi fertőzés során keletkezett antitesteket.