Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

A szankciók ellenére sem állt le az orosz búzaexport

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. március 30. - 08:31

Továbbra is nagy mennyiségben exportál búzát Oroszország a fekete-tengeri kikötőkön keresztül.

Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók az elmúlt négy hétben számos orosz cég számára megnehezítették a kereskedelmi logisztikát és a külföldi bankokkal történő tranzakciókat, ennek ellenére a mezőgazdasági termények exportja folyamatos Oroszországból – írta a Reuters hírügynökség alapján a Portfolio.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Az IKAR és a Sovecon szerint a fekete-tengeri kikötőkből származó 12,5 százalékos fehérjetartalmú búza ára tonnánként közel 390 dollár körül mozognak, szabadon a fedélzeten (FOB).

A vásárlók viszont nem szeretnének FOB áron vásárolni és szállítási kockázatot vállalni, ezért a kereskedők főként költség- és fuvardíjjal adják el az orosz búzát.

A Sovecon szerint Oroszország a múlt héten 400 ezer tonna gabonát exportált, szemben az egy héttel korábbi 520 ezer tonnával. A belföldi piacon a búza rubelben kifejezett ára eközben tovább emelkedett, elsősorban a rubel gyengülése miatt.

Oroszország déli régióiban kedvező időjárás mellett megkezdődött a tavaszi gabonafélék vetése. Március 18-ig 222 000 hektáron vetettek tavaszi gabonát, szemben az egy évvel korábbi 178 000 hektárral, közölte a Sovecon.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.