Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Egyelőre nincs gond az ukrán búzával, ám az export csökkenhet

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2022. március 17. - 22:30

Taras Dzoba ukrán agrárminiszter-helyettes szerint jó állapotban van az őszi búza, azonban a tavaszi vetés és a kiviteli potenciál a háború miatt visszaeshet.

Az ukrajnai őszi búza tökéletes állapotban van, az országnak lesz elegendő kenyere az idei évre – mondta az ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari tárca helyettese szerdán.

Ukrajna a világ legnagyobb gabonatermesztő és -exportáló országai közé tartozik, ám az ország szakértői korábban figyelmeztettek: a 2022-es termőterület jelentősen visszaeshet az orosz invázió miatt – írta a Portfolio.

Az új termést illetően azonban jók a kilátások, az őszi gabona az egész országban jó állapotban van. Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági munkálatok elvégzése jelenleg akadályokba ütközik, Ukrajnának lesz elegendő kenyere. Természetesen az exportpotenciált így is jelentősen csökkenti a háború, amely magasabb árakhoz vezet majd– magyarázta Dzoba.

Az idei tavaszi gabona teljes vetésterülete az orosz-ukrán háború következtében mintegy 39 százalékkal csökkenhet, ami egészen pontosan 4,7 millió hektárt tesz ki 2022-ben – hogy perspektívába helyezzük, 2021-ben a tavaszi gabonák vetésterülete 7,7 millió hektárnak bizonyult.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.