A szájüregi rák és a koronavírus-fertőzés tüneteinek ismertetésére helyezik a hangsúlyt az idei Semmelweis Egészség Napokon

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 21:50

A május 27-én esedékes rendezvényen összesen tizenkét prezentációval, valamint a hozzájuk kapcsolódó konzultációs lehetőséggel készül a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara és a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika.

Az előadások révén az érdeklődők megismerhetnek – többek között – egy olyan telefonos applikációt, melynek segítségével a járvány időszaka alatt is biztonságosan, személyes kontaktus nélkül, saját otthonukban tudják javítani szájhigiénés szokásaikat – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Szó lesz arról is, hogy melyek az alvásfüggő légzészavar, más néven alvási apnoé okai és milyen szerepet játszhatnak a szájüreg és a garat anatómiai eltérései ennél a betegségnél. A jellegzetes tünetek közé tartozik a hangos horkolás, alvás közbeni légzéskimaradás, nappali aluszékonyság.

A rendezvény több előadása is a szájüregi daganatokkal foglalkozik majd, hiszen napjainkban világszerte emelkedik azoknak a száma, akiket érint ez a betegség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik helyen áll az ilyen típusú megbetegedések gyakoriságának tekintetében. Hazánkban évente kétszer annyian halnak meg szájüregi rákban, mint ahányan közlekedési balesetben. A betegség hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

A COVID-19 által okozott ízérzési és szaglászavar sokaknak okozott gondot az elmúlt időszakban. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika ezzel foglalkozó tudományos előadásban arról is szó lesz, hogy milyen esetben kell orvoshoz fordulni ezzel a problémával, hol látják el az érintetteket, és milyen kivizsgálásokon kell átesniük a betegeknek a pontos diagnózis és a lehetséges terápiák érdekében.

A rendezvényen hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők a gyerekek fogazatáról is: a tejfogaktól a maradó fogakig. Az ezt bemutató előadás végigvezeti a hallgatókat a fogfejlődés és a fogváltás folyamatán valamint ismerteti, mely életkorban milyen megelőzési stratégiákat, vagy szükség esetén, milyen terápiát alkalmaznak a szakemberek tej- és maradó fogak esetén.