Szaglásvesztés után agykárosodás léphet fel a koronavírus-fertőzés szövődményeként

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.22 - 06:04

Habár az ízlés- és szaglásvesztés egyeseknél ideiglenes tünetként jelentkezik, vannak páciensek, akiknél tartósan fennmaradnak a panaszok, és akár súlyosbodhat is az állapotuk.

A CNBC-nek adott interjújában Scott Gottlieb, az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal egykori munkatársa elmondta, a legújabb tanulmányból kiderült, hogy koronavírus-fertőzés következtében az agyszövet egy része elpusztulhat, ami komoly komplikációkat indukálhat.

Ezt a szövetet már sosem lehet visszanyerni, így súlyos neurológiai problémák alakulhatnak ki, amit már képtelenség helyrehozni, és egész életre szóló károsodások léphetnek fel.

“Az agykérgi szövet mennyiségének csökkenése az agy olyan területein történt, amelyek közel vannak a szaglásért felelős helyekhez. Ez arra utal, hogy a szaglás elvesztése csak egy folyamatban lévő, sokkal komolyabb folyamat hatása, amely valójában az agykérgi szövetek zsugorodása” – magyarázta a szakértő.

Gottlieb hozzátette, a koronavírus-fertőzés esetében rendkívül gyakori az agyra gyakorolt hatás, azt pedig még mind a mai napig nem sikerült megfejteniük a kutatóknak, hogy pontosan mi okozhatja ezeket a rendellenességeket.

A Lancet tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány alapján a túlélők egyharmadánál agyi működésre kiható megbetegedéseket azonosítottak, amit a betegség súlyosbodásával kötöttek össze.