Nem javasolják az 5 és 12 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását Svédországban

MTI/Vajda János
not image

Kulcsár Péter

2022. január 27. - 17:01

A svéd egészségügyi hivatal közleménye szerint a koronavírus elleni vakcinák előnyei gyermekek esetében nem ellensúlyozzák a kockázatokat.

“Jelenlegi tudásunk birtokában kijelenthetjük, hogy a gyermekek súlyos megbetegedésének kockázata mellett nem látunk egyértelmű előnyöket az oltás beadásában” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a svéd egészségügyi hatóság tisztviselője, Britta Bjorkholm.

A szakember hozzátette, a döntés bármikor felülvizsgálható, ha a kutatások eredményei változnának, vagy ha egy új koronavírus-variáns megváltoztatná a világjárvány alakulását. Azok a gyermekek, akik a magas kockázati csoportba tartoznak és több alapbetegségben is szenvednek, továbbra is igényelhetik és felvehetik a covid elleni védőoltást.

Svédországban január 26-án több mint 40 ezer ember koronavírustesztje lett pozitív, ám az egészségügyi ellátórendszer nincs túlterhelve, mivel a fertőzöttek legnagyobb része vagy enyhe tüneteket produkál, vagy teljesen tünetmentes.

Csütörtökön mindössze 101, többségében idős covid-beteg szorult intenzív ellátásra, ami jóval alacsonyabb a 2021 tavaszán tapasztalt 400 páciensnél – adta hírül a Reuters.

A pandémia kitörése óta közel 16 ezer koronavírus-tesztpozitív ember hunyt el Svédországban, ahol nem lezárásokkal és megszorításokkal, hanem szakavatott infektológusokkal és valódi járványszakértőkkel kezelték a pandémiát, összpontosítva azokra, akik az életveszélyes szövődmények kialakulása tekintetében halmozottan veszélyeztetettek voltak.